Bilancování mého podnikavého roku 2023

Jako každý rok, i tento chci bilancovat. A stejně tak vždy si po dokončení říkám, že bych tu frekvenci měl mít násobně kratší, než je 1 rok. 

Abych si tím průběžně připomínal, že se reálně posouváme, zlepšujeme a žijeme. A neměl bych pak únavové „upside-down” momenty, že se nic neděje, jen čas neúprosně plyne. 🙂 

Ale jsem rád, že to nakonec dělám aspoň 1x ročně, protože je zábava si to zpětně pročítat a hrát si na vševědoucího generála po bitvě = proč ses tomuhle sakra věnoval, když to byla slepá cesta, měl jsi přeci…

Dřívější reporty:

Ale tenhle nitrozpyt si nechám pro sebe, teď už pojďme na hodnocení roku 2023.

Blokově zase rozděluji pracovní i osobní život, ač vše se typicky prolíná a ovlivňuje. 🙂

Pracovní

Prim jako v posledních letech hrál AffilBox (byť mu zdatně sekundoval ještě PartnerBox, který už postupně je spojitou nádobou právě s AB). 

AffilBox

Letošní rok jsme se s Jardou Janíčkem a naším týmem více zaměřili směrem dovnitř = na jádro AB, tracking, provoz, servery, abychom na čem měli zase stavět. Provozně jsme výrazně zasahovali do cenovek a celkového necenění jak samotného SAAS, tak i přidávání nových zdrojů příjmů. 

Ty jsou navázané na již dříve spuštěnou „zátěžovku“ (ta první verze byla cca v 2022 bez API – dotýká se typicky vysokozátěžových/objemových klientů), či síťovou funkci Networku, kterou po nás chtěli jak partneři, tak inzerenti.

Network

Velká změna v celé službě, ke které jsme si museli postupně dorůst, jak technologicky, tak myšlenkově. Je odpovědí na poptávky části inzerentů, kteří program spustili s naší asistencí, ale potřebovali nakopnout počet partnerů, kteří je propagují.

Pro ty potřeby jsme měli jak Promo programu, tak Affiliatekatalog.com, Affilaci.cz, ale chtěli jsme jim dát systémovější řešení, než jen „promo na jiných webech“. A tím je spojení AffilBoxu a našeho PartnerBoxu skrze funkci Network. A se zachováním „boxovosti“ jednotlivých instancí. 

Posuny v licencích

V průběhu roku jsme dokončili i delší dobu připravované (a odkládané i v jiných saaskách) téma: změny v licencích. Aneb přesun letitých Basic licencí do nadupaných PRO (všechny poptávané funkce – kupony, kategorie, bonusy, registrované weby, …) a nových Network verzí. 

Další novinky v bodech:

  • Tematiky kampaní – pro katalog i PartnerBox
  • Aktualizované cookies
  • Nové zprávy v Notifikačním centru
  • Rozšíření proměnných v notifikačních mailech
  • Aktualizace Generátoru odkazů

Kompletní novinky máme na webu:

A AB podcast se také trochu rozrostl, ač evergreenová témata nám po 44. díle rychleji ubývají. 🙂 Ale poslechněte si určitě novoroční bilanční díl, kde řešíme jak uplynulý rok 2023, ale i plány, které máme s naším affiliate softwarem pro ten nový.

Bude to zase jízda. 🙂 

Bilanční podcast

Pro novoroční drinky jsme využili našeho oblíbeného barmana Tomáše Melzera (alko-koktejl Negroni už 3. rok v řadě – tentokrát v pomerančovém twistu + s citrusovým nealko sirupem). Čokolády jsme dali dokupy s hradeckou čokoládovnou Jordis – společně jsme vybrali kombinaci hořké čokolády a lyofilizované maracuji. Aneb varianta, kterou v nabídce nemají.

Ale je tak dobrá, že to třeba časem dopadne. 🙂

PartnerBox

Nový partnerský podcast

Pokud to nevíte, klíčové pravidlo je, když nestíháte nahrávat 1 podcast, přidejte k němu ještě další! A přesně tím jsme se s Jardou řídili. Na Kanárech jsme nahrávali první díly a nakonec jsme jich do konce roku stihli 8 (+ bude novoroční 9.). 

Za mě to bylo super rozhodnutí, oddělit partnerská témata k aplikaci, kterou potřebují primárně partneři. 🙂 Také to byla i zpětná vazba od nich z affiliate čtvrtku (1. v Brně vůbec).

Hlavní technické novinky v PB:

  • Rychlo-registrace do AffilBoxích kampaní
  • Katalog affiliate kampaní
  • Partnerský profil (protikus k AB Networku)
  • Fakturace provizí z PB adminu se sdruženým podkladem
  • Mobilní nativní aplikace pro iOS a Android

Další novinky shromažďujeme v seznamu: 

Pravopisně

S Tomem Tučkem to táhneme spolu už od VŠ a nevypadá to na změnu. 🙂 Díky ti! Letošek byl rokem rozvoje – hlavně přidáním nové příjmové nohy – školních multi-licencí.

Kdybyste věděli o šikovném obchoďákovi kolem edutech / SAAS, budeme rádi! Tohle je produkt už vhodný právě pro obchodníka…

Nechyběly ani tolik (od učitelů/škol) poptávané Domácí úkoly a nový typ cvičení alá Přetahovačka. A nemůže zde chybět ani vypíchnutí našeho affiliate programu = který díky studentským i školním licencím pěkně vyskočil.

Klasicky dle mého vzoru máme jednotlivé novinky v seznamu. 🙂 Rád se k nim osobně vracím, odkazuji na ně, dobře se i sdílí. Doporučuji to sdružovat i u vás. I pro uživatele / čtenáře to ukazuje, že o ně pečujete a zlepšujete pro ně vaši službu / web.

O vývoj a grafiku se stále stará moje oblíbené kombo Firamedia.cz a Effecto.cz. Díky i vám borci!

Econea správa

Srdcovka, co nemůže chybět – affiliate správa programu pro Econea.cz. Jak poznamenal Zdeněk Dvořák aka Linki (díky, žes dorazil na vánoční AB sraz affiliate manažerů!), už jsem po 9 letech spolupráce inventářem firmy. 

Přeci jenom už se kolem mě vystřídalo více kolegů, markeťáků…. Ale musím poděkovat „nové” CMO Hance Hutlové (ex Vivantis), že takhle dobře se mi nepracovalo s žádným předchůdcem. 

A jede se dál, stále budeme mít největší eko/bio/zerowaste affil u nás – 796 partnerů pro 1 e-shop tu jen tak někdo nemá. 

Sdílením k růstu

SaasVegas

Už třetí (a stále legendární, ač klidnější – už se nepotápěly hudební nástroje…) SV a znovu perfektní pod taktovkou Karla Dytrycha (Freelo) a Hanky Weaver (Kentico). 

„Sharing is caring” – takže 45 zakladatelů, majitelů, markeťáků z největších českých saasek na 1 místě. To nemohlo dopadnout špatně. Bylo skvělé vidět ten posun za poslední rok i stále velkou otevřenost. 🙂

A klasicky platí, co se stalo/dozvědělo na SV, tam také zůstane.

Mastermind

Už třetím rokem pokračujeme s Máriem (SupportBox), Honzou (Fakturoid), Filipem (Marketing Miner) Honzou (Freelo), Jakubem (Apify) a nově i s Honzou (Datalook) v mastermindu. 

Hlavní výhody jsme s Jardou (také má separátní SAAS mastermind v Brně/Tenerife) řešili v AB podcastu = přesně tohle mě roky nejvíce posouvá. Díky borci!

Učení na VŠ

Minulý rok mě kamarád Josef Kroupa pozval na moji alma mater UHK, abych byl oponentem/hodnotitelem studentských projektů (pod záštitou projektu Podniknito!), které tam skupina studentů pod jeho vedením připravovala a pilovala.

A letos jsem se nakonec také zapojil, ale ne na hodnotitelské straně, ale té lektorské/učící. 

Pod hlavičkou, pro změnu pardubické univerzity (UPCE) a jejich skvělého Kariérního centra, jsem vedl předmět Základy podnikání a Lean Canvas v rámci podzimního semestru.

Aneb já a cca 30 (bylo pár odpadlíků, až do finálních 25) VŠ studentů a studentek a 8x 1.5 hodinových seminářů. Prošli jsme základy štíhlého podnikání, validací problémů, byznys nápadů, až k samotnému podnikání. 

A tentokrát jsem si jako finální kritiky pozval kumpány z mastermindu – Mária Roženského a Honzu Kuldu. Pro druhý termín svoji kritiku a pohled přidal zkušený Jiří Janků (eBrána, FeedYou, Lighthouse Ventures a P-PINK). 

Děkuji mockrát všem za kritiku finálních prezentací projektů od studentů – kritika byla jasná a potřebná. A studenti ji i rádi přijali. 

Učení byla zkušenost, kterou jsem narovinu nečekal v letošním roce… však mě to stálo nemálo nervů, abych vše připravil, prošel, přidal své zkušenosti… a to v poměrně šibeničním čase. A vnitřně tuhle záležitost budu zpracovávat ještě dlouho. 🙂 Ale díky za tu možnost!

Osobní

Zrzka/děti

Fantastická žena (už moc zrzavá ale není) a 2 dítka = rok od roku trpělivější a zábavnější. Ta větší už chodí na základku = život plyne, ač se nedíváte. Neskutečné. 🙂

Díky za vás, jsem neskutečně vděčný za život s vámi.

Kanáry

4 týdny na Kanárech s rodinou = už druhým rokem naše „pseudo-dovolená“.  

Tentokrát 3 týdny na Gran Canarii přímo v Las Palmas, poslední týden na Tenerife kolem Santa Cruz. 

Nechyběli tentokrát ani Jarda a jeho přítelkyně Malgi i Petr Šedivý s rodinou (Srovname.cz / Testado.cz), takže o pracování na „pláži“ a společné výlety nebyla nouze.

Na ostrově jsem se rozloučil s věrným Macbookem Pro. Už mu to se mnou stačilo. Takže od návratu v dubnu nemám notebook a nemůžu si to vynachválit! Takže hlavní pracovní stanicí je Mac Mini (měl bych asi aktualizovat článek o pracovním vybavení).

Zlomenina

Moje první zlomenina. A ještě 2 dny před odjezdem na Tenerife! Značka ideál, když se musíte přesouvat se všemi zavazadly pro měsíční cestování a s 2 dítky a milovanou ženou. A přesouvat se ještě na trajekt.

Na ostrově to byla ještě „jen” sádra, po návratu domů už to byla operace v plné narkóze. :)) A 3 měsíční rehabilitace a zvykání na „kyborgovské” titanové šrouby. Jestli něco oceňuji, tak hlasové diktování, jak na hodinkách, telefonu či Macu.

Naučil jsem se ho perfektně používat, protože rukou jsem psát nemohl. 🙂 

Švýcarsko + Legoland

S naší rodinkou a rodinou Honzy a Lucky Kadlecovými jsme si dali cca týdenní road-trip do německého Legolandu (my už podruhé, ač prvně ještě bez dítek).

Btw. doporučuji rychlopasy!

A poté ještě do Švýcarska do továrny na čokoládu, rychlokuk na Matterhorn a muzea H. R. Gigera. A zpět na uklidnění do šumavského wellness. Rychlo nápad na společnou dovolenou, lemovanou pár tisícovkami kilometrů, se vyplatila. Na tohle budeme všichni v dobrém vzpomínat. 🙂

Čajová škola

S Tomem z Pravopiska jsme si konečně střihli „čajovou školu” od našeho milovaného Meetea.cz Tomáše Rajnocha (aneb náš měsíční výlet do Číny 2016) a Kuby Seifa. Tématem byl „Puer do dna”, takže cca 40 vzorků na krásné dědině a propíjení se čajovou historií. Pecka nápad i provedení!

„Biohacking“

Asi vám neuniklo, že můj blog je spíše občasník, či obročník = za minulý rok jsem publikoval kromě reportu jen můj přehled o „biohackingu“ – v doplňích jedu dál, více si to sedlo, méně experimentů, ale více stabilních kousků.

Postupně se dopracuju i k aktualizaci toho seznamu s odkazy, ať to mám i pro sebe up-to-date.

Týden bez práce

Po ani netuším kolika letech jsem měl poslední týden v roce „bez práce” (rád jinak pracuji ve dny, kdy nikdo neruší) – mailů, Trella… s vědomím, že když se něco vyvrbí, projeví se to v notifkách firemních Slacků, či mi bude kdokoliv volat. 🙂

Trochu tomu týdnu pomohlo i PS 5 a Witcher 3 Wild Hunt, které jsem dostal od milované ženy (ehm od Ježíška přeci) . 🙂

Hodnocení roku 

Celý rok byl ve znamení rozširování „revenue streamů” – jak jsem i sdílel studentům, ať jich mají vždy více než 1 základní. U AB jsme k „flat pricingu” přidali 2 nové (dynamický dle zátěže a dle obratů díky partnerům od „nás”), a v novém roce přidáme ještě 1 stěžejní pilíř, o který si inzerenti i partneři píší.

V Pravopisku jsme přidali 1-2 nové (školy + firmy) k původním profilům, 3 mediálkám a AdSensu. 

Neskutečně to uteklo a já si přeji další takhle naplněný a prožitý rok. Díky za něj a ať je ten nový klidně „jen” takhle skvělý. A ano, jsem nadšený, vděčný a pozitivní. 🙂 Je to lepší přístup ve všem.

Nechybí ani reporty mých přátel a známých z affilu a online oboru:

5/5 - (1 hlasů)

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: