Jak se mi dařilo (nejenom v affilu) v roce 2017?

Jak se mi v minulém roce dařilo v affilu, celkově podnikání a životě? To jsem po částech rozepsal v dalším z ročních reportů. Jsou skvělým prostorem pro zamyšlení nad dosavadní prací a pro naplánování té nové.

Mé dřívější reporty

Pracovní

Rok vyjednávání

V rámci jednoho z našich projektů jsme skoro celý rok jednali s případným obchodním partnerem, který by nám pomohl rychleji růst jak na našem trhu, tak v zahraničí. I přes únavnou délku jednání a to, že jsme se nakonec nedomluvili, to byla velká škola. A to ve vyjednávání, oceňování projektu, prioritizaci, hledání nejproblémovějších části byznysu a napravování, … dost nás to posunulo a nakoplo ještě víc 🙂

Soustředěnost

Letos (i díky krachu velkého inzerenta) jsem citelně zmenšil počet aktivních webů. Předtím desítky, dnes už jen jednotky webů, kterým se dennodenně věnuji. Ta soustředěnost je vidět na růstu příjmů i návštěvností (oboje vyrostlo o xx %). Ale stále jich je moc, kdybych se věnoval jen 1, vyletěl by do nebes (nebo do stropu daného oboru). Ale kvůli rodině si takový luxus dovolit nemůžu, takže raději diverzifikuji příjmy do více směrů.

Stovky hodin editořiny

Stačilo posledně napsat svůj cíl do reportu a během hodiny jsem měl splněno = ozvala se mi editorka, se kterou jsem se roky znal a po zaučení se mi o editorskou práci stará celý rok. Platím ji dle odpracované hodiny (věřím jí a jejímu Togglu) a dle „výplatnic“ mi její práce ušetřila stovky hodiny editování a vkládání článků.

Mastermind

Celý rok mi v práci znovu a znovu pomáhal náš mastermind s Jardou Janíčkem a Honzou Janouškovcem. V průběhu roku se připojil i odpojil Pepa Kroupa, ale letos má snad už offline byznys rozjetý, tak se třeba vrátí k počítači i k nám do MM.

4/5

Kvůli Zrzce Alče a Maličké jsem v 2017 pracoval jen 4 dny v týdnu. Pátek jsem byl doma a věnoval se jim. Ne vždy to šlo, takže si užila i tátu u počítače (aspoň se naučila mi schovávat dock v Macu, spouštět kdovíjak písničky a x dalších věcí, které ani já sám neumím). Nestíhal jsem sice tolik práce, ale o to více jsem rozvažoval čemu se budu věnovat. Ale to jsem začal dělat až po pár měsících, kdy jsem dodělával úkoly třeba 3 týdny odkládané a posouvané, protože 8 hodin týdně mi neustále chyběly.

Aktualizace/úklid webů

Kdybych věděl, kolik letos bude práce se starým obsahem, asi bych se na začátku roku složil. Stálo mě to 6 měsíců času, ale mám přes 800 článků upravených, spojených, doplněných o podnadpisy, přepsané titulky, doplněné meta popisky, … Ale vyplatilo se to, z SEO mi to přivedlo o 40 % více návštěvníků, než na webech, kterým jsem se tak do hloubky nevěnoval.

Plus mám z toho celkově dobrý pocit, protože spoustu obsahu se uhladilo, vylepšilo a je pro čtenáře mnohem více užitečnější.

Cashflow

Krach velkého inzerenta (zdravím MT) mi na pár měsíců udělalo problém s cashflow = ukázalo mi to, že jsem s penězi a rezervami nepracoval ideálně (slušně řečeno). S tím jsem se srovnával docela dlouho.

Nepoložilo mě to i díky tomu, že jsem z nábytku pomalu odcházel a citelnou část zisků jsem při nejsilnějších měsících reinvestoval do jiných affil oborů. A stále mě živila správa affiliate programů a další partnerské segmenty. Věděl jsem, že většina webů, které jsem tehdy stavěl, dříve nebo později umřou. A paradoxně pád MT mi pomohl ve výdělcích, protože jsem postupně našel i lepší inzerenty, kteří lépe konvertovali. Ale nepřehodil bych na ně weby v době, kdy MT ještě žilo.

Kryptoměny

Kryptosvět mě dost chytil (viz můj poslední článek) a stále nepustil. Kryptoměny a decentralizace jako taková mě baví nejenom co se týče investování, ale i kvůli ekosystému kolem toho všeho. Na těžení měn a hlubší proniknutí do kryptoanarchie letos asi nebude prostor, ale stejně se jim chci v novém roce věnovat víc.

Vlastní vývoj

Letos jsem většiny úspěchů u webů dosáhl ani ne přes lepší marketing, ale lepší technologii – rychlost, stabilitu a nové funkce. Takže konečně mé nejdůležitější weby mám na separátních VPS, s HTTPS certifikátem a hromadou pluginů a fičurek, se kterými mi nejvíce pomohli přátelé z Effecta. Díky i vám!

Osobní

Maličká Maya už tak maličká není, spát nás stále nenechává, ale aspoň se směje od rána do noci 🙂 Byl to náš první celý společný rok a vše se změnilo – možná i proto mé plány na příští rok nejsou tak vyhraněně pracovní jako minulý rok. Prostě si chci více užít společného života s rodinkou a růsty o xxx % ve všech ohledech mě nemotivují jako dřív.

Crossfit

Nemám v oblibě společně organizované cvičení, ale v rámci kanceláře jsme se z hecu domluvili, že zajdeme na základní kurz (basecamp) crossfitu do hradecké tělocvičny Dfhk.cz. Přes trochu bolesti jsme úvodní kurz přežili a mě to začalo i bavit. Takže od srpna chodím pravidelně 3-4x týdně na 1 hodinu na crossfit – sice nás ubylo, chodíme už jen 2 z 7 z basecampu, ale vydrželi jsme 🙂

Celkově mi to pomohlo s energií, posílením a rozhýbáním celého těla (Crossfit je komplexní trénink, takže děláme vše od vzpírání, lezení na lano, běhání, kliky, veslování, shyby, dřepy, po házení míčem – a dalších asi 30 náročných srandiček) a asi i zvětšením sebevědomí. Že jsem vydržel a nevzdal se jako většina ostatních. A taky můžu lámat cihly… noo ještě bohužel ne 🙂

Čínština

Čínštinu jsem zazdil – jak jsme neměli letos naplánovanou cestu do Číny za čaji, tak moje motivace splnit mé předsevzetí klesala a klesala. S maličkou je pravděpodobnější, že vyjedeme dřív do Japonska než do Číny, takže i na letošní rok ta motivace nebude silná. Ale stále mi to dává smysl se naučit aspoň základy (jak kvůli čajům, cestování i paradoxně i kvůli krypto) – ale musel bych si dát konkrétní cíl (počet naučených znaků/slov apod.). Celý rok jsem si aspoň něco opakoval přes skvělou učební pomůcku Chineasy.

Suma sumárum

Ohledně plánů se mi osvědčilo nemít cíl/úkol naplánovaný na větší období, třeba právě rok, ale na menší úsek – 1-3 měsíce (to jsem odkoukal od Maigho, který o tom kdysi psal). Díky tomu se mi podařilo se zbavit neaktualizovaných KPI a cílů, které byly navrhnuté v době, kdy dávaly smysl, ale v průběhu času se priority změnily, ale na KPI a celoročních cílech jsem to nezměnil.

Letos ale mám zvláštní náladu, proto jsem s reportem otálel. Každý rok jsem měl plány na následující rok, věděl jsem co chci. Letos nechci nic nového rozjíždět, chci pracovat na stávajících projektech (Pravopisně.cz s Tomem Tučkem a dalších), rozvíjet do hloubky stávající spolupráce a pokračovat v tom, co jsem dělal a být v klidu 🙂 a šťastný s rodinou. Víc nepotřebuji. Nepotřebuji 10x násobky byznysu, ani expanze či kupování konkurence.

Když to nastane, budu mít radost a bude to vyústění cca 8 leté práce, ale necítím to aktuálně jako něco, k čemu bych měl letos směřovat.

Ať se vám letos daří a splní se vám vše!

Reporty mých přátel a lidí z online oboru:

5/5 - (1 hlasů)

2 komentářů ke článku “Jak se mi dařilo (nejenom v affilu) v roce 2017?”

  1. […] Ondřej Martinek – “Kdybych věděl, kolik letos bude práce se starým obsahem, asi bych se na začátku roku složil. Stálo mě to 6 měsíců času, ale mám přes 800 článků upravených, spojených, doplněných o podnadpisy, přepsané titulky, doplněné meta popisky, … Ale vyplatilo se to, z SEO mi to přivedlo o 40 % více návštěvníků, než na webech, kterým jsem se tak do hloubky nevěnoval.” […]

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: