Jak jsem začínal s kryptoměnami a affilem kolem nich

Tolikrát jsem v affil komunitě slyšel, že kryptoměny jsou zajímavý segment, až mi to nedalo a začal jsem si s ním hrát. Podobně jako Pepa Kroupa (popisuje své kryptozačátky na blogu) jsem ale odolával dlouho 🙂 Nakopla mě hlavně přednáška Karla Fillnera na AffilHero 2017 v Brně.

Na ten obor jsem se začal díval jak z pohledu obchodování jednotlivých měn (pro mě naprostá novinka) i z affilového pohledu. Nejdříve z toho obchodního, abych se zorientoval a poté i z mě bližšího směru.

Jak si koupit Bitcoin a další kryptoměny?

Nejjednodušší (ač asi ne dnes nejlevnější) cestou, kterou jsem mohl začít je online směnárna/peněženka Coinbase.com. Je jednoduchá na pohled, intuitivní a pro rozkoukání ve světě kryptoměn byla pro mě ideální. Otravou (u všech aplikací a burz) je ověřování vaší identity (občanka, pas či řidičák) a zde vás časem začne omezovat i ta jednoduchost.

Coinbase.com - koupě bitcoinu, litecoinu a etherea

Klady:

  • jednoduché rozhraní,
  • dvoufázové zabezpečení,
  • možnost rychlé platby kartou,
  • zajímavý oboustranný affil,
  • a 3 měny (Bitcoin, Litecoin a Ethereum).

Zápory:

  • citelně vyšší kurz,
  • poplatky za vklady, transfery i výběry,
  • v angličtině (pro mě to problém není),
  • nestabilita webu i aplikace.

S určitou nestabilitou webů a aplikací kolem krypta se dnes setkávají asi snad všichni – je to mladý obor, který rozhodně nebyl původně stavěný na takový objem návštěvnosti a zájmu o nové účty. Byly i dny, kdy Coinbase evidoval přes 300k nových registrací za DEN. A to kolem tolik očekávané zlomové špičky 10 000 dolarů za 1 BTC.

Už mi to dál nestačilo

Když jsem se rozkoukal, chtěl jsem kupoval i další měny, než jsou 3 „základní“ na Coinbasu. Takže jsem si musel ozkoušet převádění peněz z bodu A do bodu B, kterým byla kryptoburza Bittrex.com.

Rozumnější směnárna CZK -> krypto

Asi až po měsíci jsem se dostal k české službě Coinmate.io (paradoxně Češi mají v kryptosvětě velké zářezy), kde mají trochu vstřícnější vstupní kurz (ač nikde kde berou CZK výměnou za BTC, LTC apod. to není ideální) a hlavně menší poplatky za převádění peněz a kupování jednotlivých měn.

Coinmate.io - jak nakoupit bitcoin v CZK

Klady:

  • rychlé bezplatné převody CZK z FIO banky,
  • jednoduché i náročnější rozhraní (quick sell x trading dashboard),
  • dvoufázové zabezpečení,
  • koupíte jen BTC, LTC a BCH,
  • jednoduchý affiliate na podíl za fee.

Zápory:

  • stále nic moc kurz,
  • v angličtině (pro mě to problém není).

Rozhraní už není tak přívětivé a začátečnické jako u Coinbasu, ale přesto už pracuji především s Coinmatem kvůli úsporám. Pro další obchodování za exotičtější měny musím sice stále převádět měny na Bittrex, ale to už po pár přesunech není žádný problém 🙂

Jak si kurz/cena třeba Bitcoinu vede?

Je to jako na houpačce, takže nemá smysl sem psát kurz BTC v době psaní článku. Raději sem dám dynamický widget s grafem, který vydá za více než tisíc slov 🙂

Jak se mi v pseudoobchodování daří

V době psaní článku jsem držel jen 3 měny, které jsou pro mě nejzajímavější co se týče technologie v pozadí, očekávání na trhu a jejich ceny – BTC (Bitcoin jako mediální vyhypovaná hvězda), LTC (Litecoin jako možné platidlo) a XMR (Monero jako silně anonymní měna).

Bez nějakého hlubšího studování jsem na 30-90 % (dle jednotlivých měn) zhodnocení vložených peněz – zprůměrovaně jde o 50 % za cca měsíc kdy si s kryptoměnami hraju. Měl jsem i nějaké netradičnější altcoiny, ale neměl jsem v ně důvěru a trpělivost (a nerad se dívám na červenou ztrátu), tak jsem je raději prodal a investoval zpět do těch 3 zmíněných.

To na naprosto nepolíbeného člověka není špatné (ač jsou mnozí, co mají násobně větší výsledky = ale taky s větší časovou investicí a větším rizikem). Moje strategie je každopádně držet, držet a držet a počkat si, až to vyroste na 400 % a pak prodat a neohlížet se 🙂 Prostě HODL 😉

Porovnání kryptomě jako bitcoin, monero, ethereum a další

Jaké zdroje sleduji a co si nastudovat

Nejspíše zde (nebo na separátním webu) připravím kryptoslovníček = ten miluji na všech obsahových webech a vždy s ním mám úspěch. V každém technickém oboru je specifický slang, který bez vysvětlení je těžko k pochopení. Takže tam vysvětlím pojmy jako fiat, fork, hardwarová peněženka, volatilita, ATH, paper wallet, apod., které mě samotnému dělaly na začátku problémy.

Pro nové informace sleduji primárně Facebookové skupiny a také se o kryptu bavím s přáteli z affilu v rámci mastermindu.

Pár tipů:

Nástroje a služby, které používám

A které mi rozhodně ulehčují práci s kryptoměnami – jsou to jak internetové peněženky (nezameňovat s těmi bezpečnými hardwarovými), burza, nástroj na porovnávání cen a také jedna specialitka v podobě Revolutky. Tu používám roky pro bezpečné placení na cestách, v zahraničí (via Cestačajem.cz) a nově přidali možnost kupovat kryptoměny. Ale nemůžete je převádět pryč, jen je držet a případně proměnit zpět za klasické měny a utratit.

  • Coinbase.com pro rychlý nákup z CZ peněz,
  • Coinmate.io pro solidní nákup i prodej do CZ peněz,
  • Revolut kreditní karta pro nepřímé kupování kryptoměn,
  • Cryptocompare.com pro jednoduché zapsání koupě/prodeje s aktuálním profitem/ztrátou.
  • Bittrex.com pro obchodování s dalšími měnami.
  • Binance.com jako další tržiště s exotičtějšími měnami.

Bezpečnost v kryptoměnách

Pokud máte rádi adrenalin, nechte své nakoupené/získané kryptoměny přístupné na internetu 🙂 Hodně lidí je vám rádo ukradne, nebo třeba zkrachuje nějaká burza, … Pokud v kryptu máte více peněz, doporučuji buď je přesunout do tzv. hardwarové peněženky, nebo papírové obdoby.

Bez neustálého připojení k internetu je hardwarová klíčenka solidně bezpečné uložení kryptoměn – jen musíte vybrat tu správnou, zatím podporují jen vybrané měny, rozhodně tam nedostanete všech 1300 „druhů“ – ano tolik jich je.

Aktuálně je na výběr český Trezor (1. velký zářez českých ručiček), nebo zahraniční Ledger. Osobně mi je sympatičtější český Trezor, který dle všeho patří k světově nejoblíbenějším peněženkám. Ale sám čekám na novou verzi T – ta bude dostupná až v prvním kvartálu 2018, takže do té doby budu rád, že mi nikdo nic neukradne O:) Takže mě zkuste ušetřit 🙂

Aktualizace z 17. 12. 2017: pro klidnou duši jsem si nakonec koupil základní Trezor, kam jsem uložil BTC a LTC. Pokud brzy nepředstaví podporu Monera, budu si muset koupit i Ledger Nano S, který má i více altcoinů. A je to i bezpečnější, protože bych měl rozdělené měny do 2 nezávislých zařízení, které ani nebudou uložené na 1 místě.

Trezor na bitcoiny, litecoiny a další altcoiny

A jak na tom celém vlastně vydělat?

Buď kupováním, držením a prodáváním jednotlivých měn (doporučuji přikoupit křišťálovou kouli), nebo affilem na jednotlivé služby, nástroje, burzy, peněženky (to mi je mnohem bližší a dokážu to plně ovládat). Kolem kryptoměn se vytvořil celý ekosystém, který je nečekaně poháněný penězi, takže za doporučení nových zájemců se dobře platí.

„Třeba Coinbase nabízí 10 dolarů za nového registrujícího – a dostanete ho jak vy coby doporučující, tak i ten doporučený = WIN (vy), WIN (zákazník) a WIN (inzerent)!“

Ale konkurence je v ČR už dost, tak velký smysl vidím v zahraničních trzích, na které bych cílil raději.

ALE POZOR!

Každopádně dávejte pozor – kryptoměny jsou tak mladý obor, že je to jak na Divokém západě, kradení hesel, pády burz, pády samotných měn na dno, vysoká volatilita, … Ne každý má na to žaludek a můžete na tom lehce PRODĚLAT kalhoty.

Nedával bych do kupování kryptoměn více jak 10 % vašich volných peněz, které máte připravené na investování. Ikdyž budete jen na straně affilu, musíte si to všechno ošahat, vyzkoušet, poslat tam pár korun, ať více, co můžete a nemůžete doporučovat.

„Už jsem několikrát četl, že je lepší rovnou si říci, že je rovnou hážete do záchodu = pak vás to tolik nepřekvapí, když o ně přijdete.“

Ale ta divokost a nerozdané karty mě stále dost baví 🙂 Hlavně je to příjemný oddych (mám to jako koníček, mé běžné příjmy tím nechci rozhodně nahradit) a jak jsem psal u Milana Pichlíka:

„V kryptu něco mám, ale mám to spíše jako hrací píseček na procvičení hlavy (samá čísla, počítání, vymýšlení strategií, …) a odpočinku od běžné pracovní rutiny (je příjemné nemyslet 100 % času na affil), než na výdělek na koupení jachty a vlastního ostrova :)“

Proč vám vlastně o této nové příležitosti říkám?

Rád ulehčuji cestu ostatním (můžou se učit z mých chyb), něco na tom vyděláme všichni přes affiliate a když začnete, ubude mi konkurentů v běžném affilu, protože budete od rána do večera sledovat grafy a novinky u jednotlivých měn 😀

4.8/5 - (5 hlasů)

16 komentářů ke článku “Jak jsem začínal s kryptoměnami a affilem kolem nich”

  1. Tonda napsal:

    Jak budeš řešit výběr většího množství peněz z kryptoměn, když ti to udělá těch 400%?

    • Ondřej Martinek napsal:

      Buď přes jednotlivé směnárny z článku (větší poplatek, ale rovnou na účet), nebo osobně s protistranou třeba přes LocalBitcons.com za keš – ono 400 % zní šíleně moc, ale na vstupu jsem tolik peněz neměl, takže o žádné hausnumera se jednat nebude. A osobně si myslím, že nárůst o 400 % není nic nedosažitelného a hlavně ani moc daleko. Spoustu predikcí mluví o totálním krachu i o růstu třeba BTC na 100 000 dolarů – podle mě je to tak 50:50, že to vyjde.

  2. Petr F. napsal:

    Díky za přehled cesty – jsem k tomu oboru skeptický, ale taky jsem si tam nechal pár udiček = co kdyby to náhodou vyšlo 😀

    • Ondřej Martinek napsal:

      Přesně tak – kryptoměny nejspíše nezmění světový řád a nenahradí fiat měny, ale dost věcí tu urychlí a změní (velké banky už teď volají po instantních 24/7 platbách na celém světě, aby mohly konkurovat kryptu) a byla by škoda u toho nebýt. Přinejhorším přijdu o volné peníze, které jsem stejně měl připravené na investování – byť asi původně do konzervativnějších směrů, ale ty jsou na mě až moc konzervativní co se týče profitu.

  3. Rade napsal:

    Je to hodně návyková zábava – jen toho času co sebere koukání na grafy 😀

    • Ondřej Martinek napsal:

      Na začátku je to hrozný mor, ale za pár týdnů se to okouká a stačí se párkrát podívat na cryptocompare a už se ví, jak na tom jsi 🙂 Podobný mor ale jsou i provize z programů či nedejbože Google Analytics. V těch bych mohl ležet celý den – ale ne vždy bych z nich vykoumal něco přínosného 😀

  4. Honza M. napsal:

    Předpokládám, že jiné měny (altcoiny) budou asi více nestabilní jak bitcoin, litecoin a ethereum na Coinbejsu že?

    • Ondřej Martinek napsal:

      Do takových tvrzení bych se nerad pouštěl, jak je to mladý trh, tak všechno skáče dle libosti – ale ty nové a menší (označované i jako shitcoiny) jsou a budou hodně divoké, na můj vkus až moc, proto jsem je raději prodal (VRT, POWR myslím).

  5. Michal Nýdl napsal:

    Díky za CM tip – teď přidali nově Bitcoin Cash (BCH asi), tak si to pak doplň. 

    • Ondřej Martinek napsal:

      Máš pravdu, taky jsem ho dnes v adminu objevil – ten byl měl být za chvíli i v CB 🙂 díky.

  6. Michal Nýdl napsal:

    Jo a jsou zvěsti, že CoinBase by měl v novém roce přidat nové měny (to se ví), ale možná to budou ty hodně zajímavé co i ty zmiňuješ, ač z části = #xrp, #xmr a #dash.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Taky jsem to zahlédl, ale kdoví jak to bude, kdyby raději přidali servery jak jsem viděl vtipnou poznámku na Twitteru 😀

  7. Králík P. napsal:

    Máš doporučení na nějaké softwarové peněženky? Na tu hardwarovou si zatím netroufám…

    • Ondřej Martinek napsal:

      Bohužel nemám, vím že existuje třeba Mycelium, Electrum a Jaxx (a hromady dalších), ale vlastní zkušenost s nimi nemám a rozhodně je za 100 % bezpečné nepovažuji. Používal bych je jen na malé obnosy a na rychlé platby, ale určitě ne na držení velké částky. Na to jsou ideální ty hardwarové. Bát se jich nemusíš, nakonec jsem si rychle koupil český Trezor a jsem z něj nadšený, pak o moji zkušenost rozšířím článek.

  8. […] mě dost chytil (viz můj poslední článek) a stále nepustil. Kryptoměny a decentralizace jako taková mě baví nejenom co se týče […]

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: