Jaký byl můj podnikavý rok 2018? Roční zhodnocení

Za 4 měsíce to bude 10 let, co podnikám. Vystřídal jsem copywriting, prodej odkazů/PR článků, vlastní e-shop, přeposílání objednávek, … affiliate marketing (z pozice správce i partnera), AdSense/Sklik, prodej ploch přes mediální agenturu… A z těch všech zkušeností rok co rok těžím.

Mé dřívější reporty

V 2018 se více věcí protnulo a mé hlavní projekty/weby na kterých jsem roky pracoval, solidně poskočily ve všech metrikách. I přesto byl rok 2018 „jen“ druhý nejlepší rok v mé podnikatelské hostorii (rok ve znamení MT jsem jen těsně netrumfnul).

Pracovní život

Věnoval jsem se vlastně jen 2 hlavním webům, kolem kterých jsou jako satelity další podpůrné tematické weby. Zbytek jsem nechal vyhnít… a překvapivě moje spojování článků a přesměrování už padlých webů na ty zbylé pomohlo a bez jakékoliv péče začaly vydělávat (pár desítek navíc se vždy hodí).

Až tolik, že jsem byl koncem roku (tak jasně, že o Vánocích to rostlo, protože dělám jen produktové weby) zviklán, jestli se jim nemám věnovat. A víte co? Ne nebudu… prodloužím hostingy a ať si dál žijí, nejsou moc poruchové (ač crony někdy zlobí) a ať si jedou do pěkného zisku, nebo zemřou.

Určitě budu prodávat pár webů, které mi tematicky nedávají smysl k hlavním oborům a v průběhu roku ještě více (magazíny apod.). Tím se mi výrazně odlehčí a v letošním roce výrazně proškrtám mé skoro 100 doménové portfolio (už jen na minimu z nich jsou weby).

Už asi 2 roky nestavím žádné nové weby – když už se rozrůstám, tak akvizicemi. Za ty roky podnikání se mi osvědčilo, že má smysl koupit starší, zanedbaný web a nakopnout ho, než budovat weby od 0. S tím budu rozhodně pokračovat, ale zajímavých webů ke koupi je minimum… Nebo takový máte? Napište. 🙂

Co se povedlo

  • Kniha Super Affiliate Academy – přispěl jsem svojí kapitolou do ojedinělé praktické knížky o affiliate marketingu. Zpětně hodnotím svojí kapitolu jako slabší a vzhledem k tomu, že se připravuje dotisk, zapracuju na rozšíření (když stihnu pro mě neznámou uzávěrku).
  • Dokončení 1. naší SAAS aplikace +Pravopisně.cz pod Pravopisně.cz – celý rok mi nabourávaly mé plány právě problémy s vývojem webové aplikace o které se více rozepíšu až později v lednu/únoru, zatím je ve fázi „delta“ testování.
  • Vlastní vývoj – stejně jako poslední rok, své největší projekty jsem posouval hlavně díky vývoji na míru (jak šablon, tak pluginů, funkcí) – už jsem s funkcemi a stavem webů na potěšitelné 0. Tedy stavu, ve kterém máme umořený technologický dluh dřívějších let. Díky za pomoc znovu týmu z Effecto.cz.
  • Zrcadlovka Canon Eos 80D + pevné 50mm a 24mm objektivy – po letech jsem oživil foto/video náčiní, takže konečně máme pro focení produktů/reportů z akcí pořádný nástroj (jen se s ním ještě perfektně naučit – zvažuji kurz od Megapixelu).
  • Nové pracovní místo a vybavení – nevzniklo to plánovaně, spíše nehodou (zdravím Mayu a její dřevěný lilek na krájení), ale nemám na práci Air, ale Macbook Pro, s 2 monitory, fantastickou vertikální myší Logitech MX Vertical, bluetooth sluchátky Jabra Elite 65e a HDD Lacií Porsche Design. Svůj historický iPhone 4S jsem vyměnil za nové XR a vůbec toho nelituji. Letos byl ve zmanení velké hardwarové obměny.
  • „Expanze“ s pár projekty na .SK trh – slovenský trh je hned za humny a mnozí se mi budou smát, že jsem weby jen přeložil do slovenštiny, ale dle mě je to nejbližší a nejpodobnější trh a nějak se začít musí.
  • Affiliate správaEconea a Naturhouse pokračuje. U Econey jsme znovu vyrostli (připomínám pár měsíců starší reportovací článek) a Vánoce byly neskutečné. Jedeme dál a už teď je připraveno pár novinek pro našich pár stovek partnerů. Musím poděkovat klukům Martinovi Matesovi a Pavlovi Milanovi Černému (majitelům Econey) za příkladnou práci na e-shopu a volnou ruku pro moji práci – neumím si představit více symbiotickou spolupráci, než je tahle. Díky moc za to, že bojujete za čistší svět kolem nás (a pro nás).
  • Pravidelný pondělní Mastermind – vydrželi jsme a pokračovali s Jardou Janíčkem a Honzou Janouškovcem v našem letitém skype Mastermindu. (Začali jsme s ním po přednášce Maria Roženského z Affilboxu na jednom z aff. čtvrtků před asi 2-3 roky.) V průběhu roku se Honza odpojil a po odmlce se k nám vrátil Pepa Kroupa, který minulý rok dobře rozjel svoji SvatebníAsistentku. Za mě je tohle pravidelné volání hodně nápomocné i po letech, kdy se každý vydal trochu jiným směrem, ale přesto můžeme od sebe „opisovat“ (ať už chyby či úspěchy) a všichni růst.
  • Mediální zastupitelství u Pravopisne.cz – u mého neaffilového webu, který mám se skvělým kamarádem Tomášem Tučkem jsme letos vyměnili část ploch Adsensu za reklamy od jedné mediální agentury. Je brzo na nějaké detailní hodnocení, ale zatím nám to dává smysl (více podobnou spolupráci rozvedu v samostatném článku).
  • Souhrnná návštěvnost 745 000 návštěv v nejsilnějším měsíci – prim hraje SEO, trochu cílených PPC na landing page a e-mailingu jsem letos moc nedal. GDPR mě nijak neseklo, už roky jsem to dělal čistě, ale nechal jsem to spíše na autopilotovi a již otestovaných autoresponderech z let minulých. Socky jsem tradičně ignoroval a nijak mě to nemrzí.

Co se nepovedlo

Zbytečné nervování s vlastními úkoly

Díky hromadě úkolů, které se neustále posouvaly v mém Todoistu jsem byl zbytečně vynervovaný. A já neměl sílu je zrušit, či je konečně realizovat (byly to drobnosti k drobnostem z celého plánu – jen pilování už vypilovaného).

V prosinci jsem si řekl, že se nebudu unavovat z vlastních deadlinů, úkolů, které nebyly nijak vázané na čas a byly z ranku „nice to have“. Letos to už nebudu více řešit a budu lépe priotizovat (aneb asi 90 % úkolů v Todoistu má červenou barvu, tedy nejvyšší prioritu = ehm jasně!).

Suma sumárum

Po roce kvituji moje rozhodnutí z minulého bilančního článku, že si na 2018 nebudu dávat žádné pevné cíle. Celý rok jsem šel spíše do hloubky webů a pracoval hlavně na maximalizaci zisku a rozšiřování obsahu, funkcí, … a stejně jsem vyrostl tak nějak přirozeně.

Už vím, že to nemusím tlačit silou a mám za sebou už funkční a ziskové projekty. Ty mi umožňují mít volnější ruce do roku 2019, na který si také nedám žádné pevné plány.

Osobní život

Byl to skvělý rok, maličká dcerunka zase trochu povyrostla a už je neskutečně ukecaná a taky i drzá… ale to má po rodičích, takže se na ni nemůžeme zlobit. 🙂

Co se povedlo

  • Holky byly zase super – Zrza a Maya byly letos skvělé, podporující, trochu zlobící, ale vážně skvělé. I díky podpoře Zrzy se mi tak daří. Ne nadarmo se říká, že „Za každým úspěšným mužem stojí silná žena„
  • Crossfit celý rok – cca 3x týdně jsme s kamarády pokračovali na tréninzích od DFHK.cz – skvělé vyčištění hlavy, posouvání hranic, zpevnění středu těla, … Stejně jako v podnikání mě baví aktivity zaměřené na výdrž (mix třeba vzpírání, běhu, vesla, a to celé 3x).
  • Přesuny na kole – Ať sněží či prší, stejně jezdím do kanceláře na kole. Pro větší bezpečnost (a radost – uznávám) jsem si koupil chytrou helmu Lumos (bliká vpředu i zadu, má směrová světla, automatická výstražná světla při větším brždění, zapisuje si jízdu do telefonu, …).

Co se nepovedlo

  • Minimum cestování – letos jsem se soustředil hlavně na podnikání a cestování šlo dost stranou. Byli jsme jen na pár dní v Berlíně, jinak žádný velký výlet za hranice nebyl. Mám trochu blok ohledně letání s malým prckem (vím, že to zvládne). Jsem zasekaný neznalostí jak s checkinem, kočárkem, možnostmi, … ale to je věc, která se dá někde nastudovat, takže v 2019 poletíme konečně.
  • Časově jsme se Zrzou míjeli kvůli hlídání maličké – oba máme Crossfit, Zrza ještě pole-dance, takže jsme si mnohé týdny maličkou jen předávali v průběhu dne a viděli jsme se pořádně vlastně po probuzení a až pak večer. Na tomhle letos zapracujeme a odlehčíme si určitě i nějakou před/školkou.
  • Golfu bylo bohužel pomálu – jen pár her v našem ParkGolf klubu a hlavně výlet s taťkou na skvělé hřiště Ostravice. Letos to ale chci zlomit, chodit pravidelněji a dodělat si konečně zelenou kartu.

Na co jsem za ten rok přišel?

Byl to sice hodně pracovní rok, ale došlo mi, že se mi daří kvůli tomu, že podnikám už 9 let a v podstatě dnes už primárně rozvíjím letité projekty. Rok za rokem jsem je piloval, rozšiřoval, prohluboval a využíval synergií.

Považuji se díky tomu za houževnatého rutinéra a běžce na dlouhou trať. A vyplácí se to čím dál více. Ta vložená energie, čas a peníze do projektů se projevuje.

Všem přeji to nejlepší do nového roku! Hlavně bez nervů a s dostatkem času na sebe a své blízké!

Další reporty přátel a známých z on-linu:

5/5 - (2 hlasů)

9 komentářů ke článku “Jaký byl můj podnikavý rok 2018? Roční zhodnocení”

  1. Zdeněk Dvořák napsal:

    Ondro, je ten Logitech v něčem výrazně lepší, než obyčejná vertikální myš za pět set?

    • Ondřej Martinek napsal:

      Citelně – měl jsem tebou doporučovaný Flipper, třeba rok a půl dobré, bolesti žádné, pak začal blbnout a umřel. Koupil jsem druhý, umíral ještě dříve (nereagoval na pohyb, vypadávalo spojení, …) a hlavně mě s ním stejně začaly bolet „karpály“.

      Od doby, co mám Logi, tak bolesti nejsou, má výraznější podložení palce, neklouže tolik, tlačítka tam a zpět opravdu fungují (u Flipperu s Macem za boha ne) a skvěle se dají namapovat gesta a funkce, takže mi citelně urychluje přecházení mezi okny, Launchpad v Macu, apod. Už bych se určitě nevracel.

      Ale ten Flipper beru jako skvělý začátek, ale nemyslím, že je to konec cesty za obranou před karpály.

  2. […] Ondřej Martinek: Jaký byl můj podnikavý rok 2018? Roční zhodnocení […]

  3. Petr Malec napsal:

    Tvůj setup se mi docela líbí, každopádně si myslím, že stůl je dost neergonomický 🙂 Ale díky za report, já zase od té doby co mám rodinu se více věnuji jim na úkor práce, ta už mi tak důležitá nepřijde, ale každý to máme nastaveno jinak.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Stůl není ideální, je to rodinný historický stůl, ale neměnil bych – jedině za nějaký, co umí vertikální posun (ten mi jediný přijde zajímavý). Každý to má určitě jinak, záleží na nárocích na životní úroveň, zajištění (vlastní byt), apod. takže se to určitě u každého jinak mění 🙂 To je v pořádku.

  4. Ales napsal:

    Ahoj Ondro,

    díky za inspiraci a ať Ti to letos šlape ještě líp 🙂

  5. Chodelka Peter napsal:

    Paradicka, to SaaSko bude mega biznis! Vidime sa v Prahe na dalsej konferencii 🙂

    • Ondřej Martinek napsal:

      Doufáme, že to bude další noha příjmů 🙂 Diverzifikace je klíčová.

      Určitě se potkáme!

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: