Bilancování affiliate roku 2021

Rok s rokem se sešel a mám tu zase své bilancování uběhlého roku. Jak se ne/dařilo v mém letitém online podnikání? Více v článku. 🙂

Dřívější reporty jsou zde – konec roku je ideální na jejich pročítání, neboli jak se změnily moje plány, moje uvažování, co jsem tehdy považoval za ne/důležité, … Pro vlastní sebezpyt doporučuji každému, aby si čas od času něco takového sepsal – byť nemusí to být nutně veřejně.

Pracovní

Už osvědčeně (pro mě) bude můj report rozdělený na pracovní a osobní/zdravotní část. Prostě mám rád strukturu, tematičnost, takže i zde se to projeví. 🙂

Pracovní vybavení

Letos jsem si udělal radost a jako hlavní počítač mám „stolní“ Mac Mini s M1. Malá štíhlá krabička ukrývající bestii. S větrákem, který jsem ještě neslyšel. S rychlostí jako nikdy. Neskutečná pecka. Vyměnil jsem i klávesnici, původní Microsoftí Ergonomic 4000 za Logi Ergo K860.

Takže zase ergonomická, řekněme uprostřed lámaná, ale tentokrát bezdrátová. A můžu ji s klidem doporučit jako úctyhodného nástupce. Ergo klávesnice na trhu moc není a na tuhle jsem čekal dlouho a vyplatilo se to.

Myší je pořád vertikální Logi MX Vertical, na kterou jsem ve svém okolí překonvertoval hodně lidí z oboru. Karpály jsou prostě problém a s ní mě už zápěstí nebolí.

Jak jsem postoval na Twitter, původní dvojici Dell monitorů jsem doplnil ještě třetím. Pokud znáte HW specifikaci Mac Mini s M1, tak se asi divíte. Protože má opravdu jen 2 výstupy pro monitory. Trápilo mě to, protože jsem vědět, že ten třetí bych hned využil.

Pomohl jsem si externí grafikou (I-TEC USB 3.0 Display Video Adapter Advance HDMI), která je napájená z USB (a je ukrytá dole v boxíku s napájením všeho, co mám na stole). Je to takový průchozí dongle, který společně se softem (DisplayLink Manager) zvládne doplnit plnohodnotný monitorový výstup. Takže už pár měsíců jedu na třech a rozhodně pro moji práci to je ideální kombo.

Pro vysvětlení, jak na nich pracuji:

Tak, abych nemusel vůbec přepínat okna – dva monitory jsou za mě naprosté minimum, bez toho téměř odmítám pracovat (notebook už téměř neberu) jak je to pomalé. Ten třetí mi ulehčil práci se soubory a plochou všeobecně, na kterou jsem roky naučený. V levém mám statické věci typu Trello, Todoist, Music, Kalendář, Mail, … v prostředním typicky Chrome/Safari a v třetím čistě plochu se soubory.

Původní pracovní PRO mám na cesty a doma a Aira jsem poslal dál. Až Pročko umře, tak ho nahradím Airem, který ještě nevyšel. 🙂 Takže tím, co bude mít M2 a nový design.

V rámci audia v kanceláři jsem si polepšil – AirPods PRO a Homepod. Ohledně těch sluchátek, tak aktuálně beru svoje podnikání před nimi a po. Jako beze srandy. Aktivní rušení ruchů/hluku (neboli ANC) je fantastická funkce. Měl jsem ji už dříve u Jaber, ale nepřežily moc dlouho. A je to super pro ponoření do práce – jak v kanclu, tak na cestách. Až děsivé je, jak může znít běžný prostor bez toho ruchu, který už vnímáme jako klasický a nevnímáme ho.

Pro stěhovavé/občasné kolegy jsem dal dopucu i vedlejší stůl, takže jsou tam také polohovatelné nohy, ergo myš, Magic klávesnice (je nádherná, ale ergonomicky pro mě nesmysl) a pořádná židle. Zatím tam bylo takové provizorium a byla to škoda. 🙂

Další rok bez zhroucení

Nemusel bych tuhle část zde zmiňoval, ale po posledních 2 reportech jsem si psal a volal s hodně lidmi, kteří procházejí/procházeli něčím podobným – aka vyhoření, ... Takže je za mě důležité to sem napsat, o psychické zátěži (nejen našeho oboru) je potřeba mluvit a pracovat s ní.

AffilBox

Dopadlo to jak jsem plánoval – technologicky. Bez vlastního vývoje (díky Honzo a Radku) bychom se nemohli nikdy posouvat. Je to náš hlavní motor, který ovlivňuje vše. Nemá asi smysl zde vypisovat všechny novinky – ty hlavní najdete na AffilBox.cz/novinky.

Plus to budeme hodnotit s Jardou (už je nahráno) v nejnovějším díle našeho AffilBox podcastu. S tím jsme mimochodem ani ne po roce existence se umístili v soutěži WebTop100 na třetí pozici v kategorii Firemní podcasty. Skvělý výsledek s niche podcastem o našem milovaném affilu.

Ale neodpoustím si zde hlavní body:

nová serverová infrastruktura (z 9 na +14 serverů), multijazyčnost appky (nástěnka, obchodní podmínky, registrace, další části budou následovat), nové překlady (+7), spuštění a rozvoj PartnerBoxu, ochranná známka, ARESová registrace, jednoduší správa obchodních podmínek a samozřejmě velké téma Server-to-Server tracking, který jsme oprášili a zmodernizovali.

A samozřejmě kupa refaktoringu starého kódu, bezpečnostní penetrační testy a další SAAS divočiny.

Jo a hledáme junior vývojáře – nemáte nějakého schovaného, o kterém jste nikomu neřekli?

Byznysově a klientsky to byl také silný rok, ještě jsem nerevidoval čísla, ale bude náš nejsilnější od koupě a myslím, že i historicky. Důraz na technologii, onboarding a skvělý support se zase vyplatil – díky Olo!. Na tom budeme stavět v novém roce díky affilbox.com a zahraničním klientům, kteří už k nám proudí.

Konec roku jsme s týmem oslavili i vlastním drinkem Affil Negroni. :)) Aneb naší variací na legendární koktejl:

Pravopisně

S Tomášem Tučkem z Pravopiska jsme si ověřili hypotézu, že Covid a lockdowny škol z minulého roku byly tím stropem, na který se můžeme časem dostat. Takže to byla skoková anomálie, rekord byl myslím přes 1.3 milionu návštěvníků měsíčně. Aktuálně se pohybujeme kolem 1 milionu v klasických měsících, takže už je to trochu vlažnější, ale pořád fofr a zátěž na servery.

I přesto budeme s Pravopisně.cz a Pravopisne.sk největšími weby v daných krajinách o pravopisu a češtině/slovenštině. A ještě k tomu na WordPressu. Kdybychom měli vhodné učitele i pro jiné země, určitě bychom ten úspěch dokázali zopakovat – přeci jenom ta platforma je na to dělaná. 🙂

Největšími novinkami toho roku byly rozhodně placené Prémium profily, ke kterým jsme mířili vývojem v minulých letech. K nim jsme v rámci ceníku doplnili balíček s naším SAAS +Pravopisně.

Nově můžeme více platící uživatele rozmazlovat více funkcemi a novými cvičeními (třeba novou várkou zvukových diktátů). Takže k Adsensu a 2 mediálkám (na konci roku přibyla třetí) máme další nohu příjmů. A k tomu je ještě jeden neveřejný deal, který možná už v 2022 bude oficiálně venku.

Doplněna byla také první verze PWA aplikace, která je předvojem pro naši nativní appku. Nechyběl můj milovaný Dark Mode = ten chci na všech projektech a firmách, kde mám možnost to ovlivnit. O:) Jestli něco v noci potřebuju, tak klid od zářivé bílé.

Plus se neskutečně díky Tomovi a redaktorům pracovalo na obsahu – jak častých chybách (už jich máme přes 1146), tak literárních autorech. Celkově se i vražedně zvednul počet klasických diktátů a pravopisných cvičení – protože na začátku školního roku mě napadla Výzva = kadý den přidávat jeden diktát, test, cvičení, … To byl tedy nápad. 😀 Ať žije plánování příspěvků ve WP.

Klasicky nám s WP a Symfony vývojem pomáhal Radek z Firamedia a s grafikou Honza z Effecto Creatives. Díky kluci!

Affiliate management

Primárně ve správě se věnuji milované Econea.cz a jejich partnerskému programu. Je to stále zábavná a inspirativní spolupráce, protože z principu eko/bio je to stále niche obor, takže máme hodně nováčků.

A je osvěžující vidět jejich pohled na affiliate, stavbu webů, … . Snažím se je usměrňovat k tomu, co znám a vím, že funguje: důraz na kvalitu, hluboký obsah, autentické recenze = stále dáváme balíčky produktů na recenze zdarma.

Y2Y máme růst v obratu o 20 %, v počtu partnerů také (na 643 k dnešnímu dni).

Osobní

Zrzka už není zrzka, ale ženu jsem nevyměnil. 🙂 Stále skvělá, podporující a nejlepší máma a přítelkyně roku. Bez její opory by se mi tak dobře nežilo.

Prcci rostou, oba už chodí (u Mayi mě to tedy po těch letech nepřekvapuje) a notně řádí, takže občasně (kecám) si připadáme, že žijeme na skládce. Ale naštěstí úklid není tak náročný a už pomáhají adekvátně vůči svému věku – maličká jo, prcek to jen zhoršuje. :))

Zdraví

Denní ježdění s malou do školky na kole se mě drželo celý rok – je jedno, jestli je mínus 20, nebo plus 33, stejně jsme jeli. Takže tím jsem si čas s maličkou vždy natáhnul o další půhodinu povídání a zpívání. 🙂 Občasné golfové výlety s taťkou a tím bohužel moje sportovní vyžití roku 2021 skončilo.

A taky se to 23. a 24. prosince projevilo na mém pověstném koleně. Takže v novém roce už musím zase naskočit na tréninky, byť nejspíše individuální – aneb v době, kdy jsem vzpíral a makal, ta se mi koleno neblokovalo, takže se k tomu vrátím.

Covid se nám v rodině nevyhnul a upřímně nerad bych to opakoval.

Můj přístup je takový, že očkování je prospěšné, třetího ledna jdu na trojku. V kontextu i více kontaktů s vyloženě infekčními (s nulovým projevem u nás) to hodnotím pozitivně. Každý ať se zařídí dle svého.

Jídlo

Stále pokračuju v kvalitariánství. 🙂 V průběhu roku jsem kvůli cholesterolu a váze koketoval s low-carb a keto stravou. Potvrdila se mi tím hypotéza, že hubnutí je z 90 % o jídle a ne pohybu. Takže v novém roce asi také znovu navážu pozvolna. V průběhu roku mi to ale zhatil kamarád Míra z Tojebistro.cz (pokud budete v HK, vřele doporučuji, miluju jeho Rámen), protože otevřel Tojecukrarna.cz. :))

Čaje

Tady se jen tak něco nezmění – každodenní čajování pecek nejen z čajového předplatné od Meetea.cz. V uplynulém roce jsem výrazně šlápnul do obsahu Cestačajem.cz – a vystřelil i jeho jazykové mutace, je to jeden z mých letošních experimentů ohledně překladů s Deeplem, WPML a dalšími srandami. S Tomem Tučkem řešíme i improvizované čajové archivování puer-hů, uvidí se, co z toho časem vzejde.

Stavte se někdy na čaj, máme ho opravdu dost! 🙂

Investování

Za tuhle část jsem neskutečně rád, letos jsem výrazně zvětšil portfolio akcií. A to primárně těch českých, protože to zahraniční oproti minule výrazně prořídlo. Zůstal mi především tahoun Apple, ale jinak většinu jsem vyprodal ještě v zisku.

V CZ jsou pro mě zajímavé ČEZ, Zbrojovka, Pilulka, Kofola, Philip Morris, KB a Moneta.

Svoje hlavní tituly už mám, takže teď už jen budu konstantně přikupovat a držet – dividendy jsou skvělý koncept. :))

V rámci kryptoměn jsem jen ředil původní pozice, neprodával jsem, moc jsem ho narovinu neřešil.

Vzdělání

Sice důležitá část mého života, ale asi ho nedokážu nějak zformovat či zformulovat. Každý den čtu knížky (jak prckům před spaním), tak i sám sobě než padnu. Beletrie či Melvil (klasicky ho mám nekonečnou řádku, ale už jsem se naučil kupovat fyzickou kopii + e-book), nerozlišuji mezi tím. Z offline akcí jsem zvládl jsem Datarestart, který pro nás byl důležitý kvůli důrazu na cookies a analytiku.

Novinkou letošního roku byl jeden pražský SAAS mastermind a také novější a pravidelnější pardubický mastermind také kolem českých služeb.

Celková bilance

V průběhu roku jsem v běžném pracovním presu, todo, cally, plány, … neměl tolik času se zastavit (nebo jsem si to spíše namlouval) a něco hodnotit zpětně. A právě konec roku je ideální prostor to udělat aspoň jednou pořádně. Na pár dní být sám, mít možnost si srovnat myšlenky a dát dokupy (byť jen třeba kostru = přepisuju to vždy 40x) i tenhle report.

Takže až při takovém zastavení se můžu ohlédnout a zjistit, kolik se toho vlastně udělalo, povedlo, posunulo. A v tom shonu to vždy vypadá, že se nic neděje. Ale každý den za dnem udělat X, aby to to na konci měsíce bylo 30 krát X, to není vidět. Až v tomhle zhodnocení. Které by mělo stejný efekt pro mě, ikdybych si ho dělal pro sebe do šuplíku. Ta veřejná část je jen příslib/nutnost, že se musí napsat ideálně na přelomu toho roku.

Jak se dařilo? Nejlepší rok v životě, podnikání, nejsilnější v číslech a penězích. Na konci jsem se naučil trochu brzdit, mít prostor a nesedět jen u počítače a něco klikat. Ale více přemýšlet co se má kdy jak dělat, aby to mělo větší efekt.

Za to jsem letos hodně rád, že šlo více strategizovat, kombinovat a hledat nové cesty. 🙂

Zkuste to, nemusíte nutně vypadnout za hranice, jde jen o prostor pro vás. Schůzka (klidně v kalendáři) vás s vámi. Třeba i pravidelná – každá středa? První středa v měsíci? Něco si najdete – ale prostor pro sebe a své myšlenky byste měli mít.

Ať se vám daří! I v novém post-apokalyptickém světě bez cookies, ale s novými výzvami. :))

Co dál?

Kdoví, už roky si nedělám nějaké KPI, OKR, plány, takže asi i v novém roce se pojede přirozeně dál. Máme v plánu s rodinou odjet aspoň na měsíc na Kanáry i s bandou přátel/známých, takže uvidíme, jestli nám to Omicron a další Decepticoni dovolí. 🙂 Mějte se!

Reporty přátel a známých z oboru:

4.8/5 - (5 hlasů)

8 komentářů ke článku “Bilancování affiliate roku 2021”

  1. Tomáš Lípa napsal:

    Zdravím, díky za Tvůj podrobný report. Přidal jsem odkaz k sobě do reportu. Budu rád, když i můj zařadíš k sobě 🙂

  2. Adam Gajdečka napsal:

    Skvělý článek, dobře napsáno. Taktéž jsem přidal tvůj report do mého reportu.

    Ať se daří.

    Adam

  3. Petr napsal:

    Teda, velmi super shrnutí roku! Asi jedno z nejlepších co jsem letos četl 🙂

  4. Daniel Gottwald napsal:

    Super report a velmi obdivuju, jak moc je komplexní a kvalitně zpracovaný. Je to pro mě inspirace do budoucna 🙂 Přeju, ať se vše daří.

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: