Jak si kancelářská krysa pomáhá v práci díky „biohackingu“? 

Téma výkonu, produktivity a zdraví – v mé sociální bublině se to neustále omílá, řeší, vyhodnocuje… Aneb jak si my kancelářské krysy můžeme pomoci v rámci naší práce? Jak to hacknout, aby se nám pracovalo lépe, rychleji či soustřeději?

K sepsání mě dovedl náš pravidelný SAAS mastermind, kde jedno setkání právě bylo kolem biohackingu, zdraví (tělesného i psychického), které jsem paradoxně nestihl, přesně se trefilo do rodinného odletu na měsíční Kanáry. Odkážu vás i na článek od Mária – ten je taky součástí našeho MM. 🙂

Ale měl jsem pro to setkání poznámky a přišlo mi škoda je nenasdílet.

Doplňky a výživa světu vládnou

Tenhle článek se bude týkat spíše toho, co dokážeme pozřít. 🙂 Takže výživové doplňky, pitiva, žividla, …

Neboli vše, co dokážete do sebe přijmout z vnějšku a mně pomáhá v práci fungovat.

U jednotlivých doplňků mám jak jsem k němu přišel, jestli mi ho někdo konkrétní doporučil, k čemu ho používám, jaké mám benefity, popřípadě jestli vnímám i negativa + odkud ho kupuji (typicky z e-shopů, v offlinu moc nenakupuji, takže e-shop + affiliate :)).

Takže stručně a v bodech:

  • hořčík,
  • „chytré“ kafe,
  • CBD / edibles,
  • lipozomální vitamín C,
  • pro a prebiotika,
  • vláknina,
  • supergreens,
  • rybí olej,
  • MCT olej / bulletproof coffee
  • a samozřejmě můj milovaný sypaný čaj :))

A teď už konkrétněji proč, nač a zač

Tohle je výběr mých 10 doplňků, které užívám typicky už 2-3 roky (takto cca v celku), část z toho beru už třeba 5-8 let, čaj piju ještě déle = takže to není třeba týdenní zkušenost, ale funguje na téhle kombinaci už poměrně dlouho a dokážu navnímat jak změny při užívání i při výpadku – období bez hořčíku, …

Omega 3 rybí olej, Vitamín D3 a K2 + Hořčík Performance od Brainmaxu
Výběr z bobulí?

Hořčík

Hořčík je za mě hlavní doplněk, bez kterého den nezačínám. Pomáhá mi na únavu, soustředění a klidnou hlavu. Dříve, když jsem ho nedoplňoval, jsem kolem 2. hodiny odpolední měl třeštění hlavy, z toho všeho pracovního shonu a hromady věcí, komunikace nebylo zrovna dobře. Díky hořčíku v ideální podobě (viz níže) už se mi to vůbec nestává.

V Nástrojích titánů (skvělá kniha, doporučuji i Čtyřhodinový šéfkuchař a Čtyřhodinové tělo, které se více věnují právě výživě a zdraví) přesně i Timothy Ferris psal, že jestli by mohl suplementovat jen 1 látku, byl by to právě hořčík.

Ideálně chelátové formy = ty ideálně vstřebatelné, které mají pro tělo maximální užitek. Třeba bisglycinát hořečnatý a magnézium malát jsou skvělé.

Mají jen 2 nevýhody:

  • jsou nečekaně dražší než ty běžně dostupné v lékarně či v supermarketech a
  • tělo je rychle zpracuje = takže je musíte suplementovat průběžně.

Kde kupuji:

„Chytré“ kafe

Kafe z klasické mašiny asi znáte, to piju už jako vodu, když si nedávám Flatwhite (alá dvojité espresso s mikropěnou), tak to chutná už jak voda a nemá žádný vliv. A nevyhovují mi klasické vlny a relapsy kdy vás kofein nakopne a pak sestřelí dolů (tein z čaje či matéčka má lepší projevy). Ale to jsem nechtěl řešit. 🙂

Primárním tipem je něco co se běžně označuje jako chytrá káva = typicky káva, která je doplněná dalšími složkami – adaptogeny v podobě medicinálních hub (Cordyceps, Reishi, Čaga, Lions mane, Turkey Tail, Šitaké, Maitake, MCT oleje, skořice... Takže složek, které k běžně užívanému kofeinu přidávají své benefity – třeba lepší soustředění v tomto případě, lepší chuť, stravitelnost, …

Houbová káva? A proč ne!

Trochu si připadám jako dealer, protože v našem kanclu vždy něco vyzkouším, chutná mi to a tu a tam se kolegové zeptají, co mám zase dobrého (běžně mi přezdívají snackmaster – kokosové chipsy v hořké čokoládě jsou TOP).

A stejné to bylo i s touhle kávou – nejdříve se složenímu s „houbami“ nedůvěřivě divili, ale co si zkusili šálek, tak jeli jako fretky. A hned chtěli objednávat další pikslu = než jim přišla, tak z té mé upili snad třetinu dávek. 🙂 Takže tohle rozhodně funguje nejen na mně.

Mám ověřené dvě funkční kávy: Supercoffee od Blendea a Adaptogenic od BrainMaxu, viz odkazy níže:

Kde kupuji:

CBD, CBG, CBN, …

CéBéDé neboli kanabidiol je hodně propírané téma, které mi rozhodně učarovalo a ponořil jsem se do něj dost, takže jsem vyzkoušel snad +15 různých kousků – od olejů / kapek, eadibles (poživatin), až po vnější produkty typu kosmetika. Je to přírodní látka, která je obsažená v konopí, ale oproti běžně vnímanému THC nemá psychoaktivní účinky a je legální.

Takže neočekávejte tolik vlivů na hlavu, které by vás sestřelily, ale spíše na tělo.

Různé produkty, různé koncentrace i různé složky – CBD na mě působí spíše aktivně, na soustředění na danou situaci/téma/projekt a CBG (kanabigerol) je spíše odpočinkovější, na regeneraci po sportu, je takové klidovější (mělo by být i více protizánětlivé, ale to nedokážu zhodnotit či ocenit).

Pár kapek ještě nikoho nezabilo

CBN (kanabinol) je typicky tlumivější, odpočinkovější – skvělý umocňovač usínání, powernapu a celkově spánku.

Rozhodně potvrzuji, že usínání je citelně jednodušší a i Watchky mi hlásí, že spánek v jednotlivých fázích byl kvalitnější.

Typicky mám nejlepší úspěchy s kapkami pod jazyk – nic sofistikovaného jako vaping, chuť čehokoliv výživného a prospěšného mi nevadí, takže na to se dá zvyknout (je to mírně trpké). U dávkování je to velmi subjektivní, já osobně jsem začal s tím, které radil výrobce na konkrétním výrobku a většinou jsem u toho i zůstal = prostě mi to sedlo.

Skvělou zkušenost mám s Focusem a a Nightem od CBDStaru a Relax & Sleepem od Superhero (kupón CANNABISKA), viz odkazy níže:

Kde kupuji:

Vitamín C

Řeknete si, že céčko zná každý, možná ho i každý bere, ale klasicky se také říká, že běžně dostupné formy vitamínu C tělo moc nevyužije (max do 20 %), spíše je vyloučí. To se naopak u tzv. lipozomálního C (a všech dalších lipo doplňků – je jich více a více) neděje = daný vitamín je laicky řečeno speciálně upravený i je zabalený v tobolkách, které umožňují lepší vstřebání do těla/krve.

Takže je výtěžnost takového upraveného céčka je násobně vyšší.

Účinek u céčka je z mé zkušenosti nejlepší kolem nemocí, či při náběhu nachlazení = je lepší si investovat do céčka, než vypadnout z života/práce a chrchlat si.

Kde kupuji:

Pro / prebiotika a vláknina

Můj letitý hack, který mi dost pomohl – s trávením, časem na záchodě, imunitou (jsem v roce minimálně nemocný) i dle mého s hlavou, ač vás to může překvapit – už roky je potvrzené spojení střeva-mozek (tzv. The Brain-Gut axis), kdy stav naší mikroflóry ovlivňuje naše zdraví – a nejen to fyzické, ale i mentální.

Jsou i studie, že to spojení funguje oboustranně – je to také téma kolem půstů, které mi taky pomáhají.

Doporučuji k přečtení knížku Zdravá střeva od Melvila = asi tak jako citelnou část nabídky tohoto vydavatele knih. :-))

Prebiotika a vláknina jsou ve své podstatě nestravitelnou složkou, která slouží mimojiného pro potravu našeho mikrobiomu (bakterií, které žijí v našem střevě). Probiotika naopak podporují členitost a počty prospěšných mikrobů a zviřátek, které si každý v sobě nosíme.

Sem celkově patří i fermentované/kvašené věci – picklesky, kimči, kefíry, cocofíry, … 🙂 Prostě co největší pestrost pro tělo.

V rámci podcastu Petra Máry jsem slyšel několikrát díly s Petrem Horou, který se zabývá právě testováním a léčením mikrobiomu – je to určitě vyšetření, cesta, kterou chci v příštím roce si projít. V rodině máme Crohna a další autoimunitní nemoci a rád bych těm stavům předcházel či je co nejvíce oddaloval – prevence je určitě lepší, než pak ambulance. 🙂

Vlákninu v rámci mého pojetí pestrosti si míchám sám, takže se snažím vždy dá dohromady různé druhy: jablečná, psyllium, konopná, ječná, ovesná … abych dodal tělu co nejpestřejší mix. Běžně se mluví o tom, že v našem zpracoveném jídle běžně máme jen 50 % vlákniny, než opravdu potřebujeme.

Kde kupuji:

Super greens

Téma superpotravin a primárně těch „super“ zelených je i pro mě spíše nárazovým doplňkem, vnímám ho jako další pestrost toho, co mé tělo může v rámci dne přijmout – ať už v podobě kapslí, či spíše třeba zeleného smoothie od Uga či podobných řetězců.

Patří sem mixy chlorelly, spiruliny, mladých ječmenů pšenice, … typicky se prodávají vcelku jako kompletní produkt, abyste si to ulehčili – takže máte i hotový poměr od samotného prodejce.

Kde kupuji:

Rybí olej

V rámci Forbesu si pamatuji na příběh jednoho z miliardářů, který bádal a řešil dlouhodobě, co by pro své tělo měl udělat nejlépe, aby si ty peníze měl vlastně kdy užít v plném zdraví = vyšlo mu, že by měl denně sníst několik plechovek rybiček v oleji = tak si pár továren koupil, aby měl vždy zajištěno, že je bude mít. 🙂

Chtějte kapsle, čistý olej je dost rybinový :-))

Takhle razantní určitě nemusíte být, ale přínos rybího oleje (aneb omega-3 kyselin, DHA a EPA, …) je dobře zdokumentovaný.

A patří spíše do řady zdravé výživy, než vyloženě biohackingu jak ho dnes nejspíše vy i já vnímáme.

Kromě samotných kyselin i olejová složka ulehčuje vstřebávání vitamínů (A, D, E a K), které jsou rozpustné v oleji – takže je dobré ho jíst při dalším jídle.

Dobré zkušenosti mám s celou řadou Mollers (berou i naše děti) a NOW, viz níže v odkazech.

Kde kupuji:

MCT olej / bulletproof coffee

Tenhle hack mám rozhodně od Tima Ferrise (kromě jiného autora Čtyřhodinového pracovního týdne a dalších bestsellerů). Když v rámci roku koketuji na pár týdnů s ketogenní dietou, je tohle pro mě ideální startovač dne – kombinace přepuštěného másla (ghíčka), kávy a MCT oleje.

Oříšková chuť a barva = značka ideál

Je to ve své podstatě tukem nabombená káva, kde máte složku pro energii/výživu (tuky a kofein).

Kde kupuji:

Sypané čaje

Tohle téma vám asi nemusím moc představovat, přeci jenom tematika čaje se kolem mě drží už roky, i vlastně celý blog a mé osvč snažení je oděné do čajové grafiky. Tenhle zvyk, dát si každý den skvělý sypaný čaj a zastavit se (ideálně) je pro mě něco neměnného a je to mojí součástí.

Čaj, kromě samotného vytržení z on-line světa, kdy musíte při přípravě dělat něco fyzicky, ohřát vodu (silou mysli samozřejmě :P), naplnit termosky, připravit keramiku, ohřát šálky/konvičku, nasypat čaj, připravovat jednotlivé nálevy, … je i skvělou „superpotravinou“.

Jak se čajově-odpočívá v kancelářské zahradě...
Jak se čajově-odpočívá v kancelářské zahradě…

Antioxidanty (katechiny) z čaje jsou legendární (ač mě v minulém roce překvapila studie v čajové FB skupině, že čaj – neboli výluh z camellie sinensis – je opačně hlavně extrémně silným oxidantem, ale tělo na jeho vliv reaguje, jako by byl antioxidant, …), tein (L-Theanine) má mnohem lepší profil v nakopávání energie než jeho kávový bratříček kofein, … snižování rizika růstu karcinomů, pomalejší stárnutí, ochrana před kardiovaskulárními nemocemi, …

No budeme tady dlouho, když budu vypisovat výhody pití čaje. :))

A já přidávám oproti kávě velkou různorodost chutí a možnost experimentovat s nálevy, délkou, vodou = je to hra i pro hlavu (a trochu popálených prstů z keramiky) – květinové skalní oolongy z Wui, čínské starostromové Puery, japonská stíněná gjókura, … každý si najde to své. O čaji jako takovém mám i svůj cestopisný a místy zanedbaný čajoblog na Cestačajem.cz, takže netřeba více rozepisovat. 🙂

Kde kupuji:

Závěrem

Tohle je seznam mých 10 TOP doplňků či nápojů, které mi pomáhají. Nemusí samozřejmě vše fungovat správně na vás, část z výseku nespadá ani vyloženě do biohackingu, ale spíše do zdravé moderní výživy jako takové – rybí olej, vláknina, … ale bral jsem to stejně jako něco, co je potřeba opakovat = hodně se to podceňuje.

Určitě v čase se budu k tomuhle seznamu vracet a doplňovat a aktulizovat…

Je ti určitý seznam pro mě, protože je to čím dál častější téma (nejen v tech/saas bublině a nejen v kontextu covidu, kdy ten zájem explodoval), takže je pro mě jednodušší odkazovat na hotový článek, než to tahat zas a znovu spatra. 🙂

Dávkovač bobulí

A určitě tu nemám celý můj přístup k zdraví = ať už kvalitní spánek (hluboký, eliminace červeného spektra ze světla, aneb knížka Proč spíme, …), mindfullnes (pro uklidnění na duši), půsty, kvalitariánství (co nejkvalitnější jídlo) …, dostatek sexu 🙂 To bych mohl rozepsat zase někdy v budoucnu.

Však vidíte moji kulervoucí frekvenci článků v posledních letech….

Podcasty (AffilBoxí i nový PartnerBoxí) mi překvapivě sednou lépe pro předání nějakých rozumů, ač jsem tomu prve nevěřil. 🙂

Ať slouží.

Budu určitě rád i za vaše doplnění, tipy na nové kousky – napište určitě v komentářích.

5/5 - (1 hlasů)

46 komentářů ke článku “Jak si kancelářská krysa pomáhá v práci díky „biohackingu“? ”

  1. Petr Malec napsal:

    Nepřipadáš si někdy Ondro jako chodící obchod se zdravou výživou? 🙂 Zastavit tě na hranicích jak jedeš na dovču, tak bys byl asi podroben docela zajímavé prohlídce. Každopádně jsi nenapsal to nejdůležitější a to kolik toho bereš a v jaký časový úsek.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Spíše jako důdchodce, co má vlastní lékovku, co si vozí na vícendenní výlety. :-))

      Při odjezdu na Kanáry jsem si už říkal, jestli toho nebereme nějak moc, ale nejedu v tom sám, takže měsíční balení čehokoliv nám vyjde na třeba 10-14 dní, jak nás je vícero.

      Dětem suplementujeme rybí olej od malička i pre/probiotika, plus žena má obdobný mix, ale více laděný k jejím potřebám.

      Dobrý postřeh k tomu dávkování – do článku jsem doplnil ten boxík co mám typicky sebou, je to dávkovač léků – podobný mají Brainmarket, Nutrend či další fitness značky, všechny si ho rebrandují.

      Každopádně každý den to mám nějak podobně:

      Ráno:

      • 2x rybí olej
      • 1x hořčík
      • 1x céčko
      • 1x probiotika
      • + vždy něco co mám nárazové (supergreens, …)

      Většinu snáším i bez snídaně, což se hodí v dny kdy mám půsty, tam ale mnohdy ani neberu suplementy, jen čaj/vodu.

      Večer:

      • 1x hořčík
      • 5-7 kapek CBD na spánek
  2. Michal R. napsal:

    Ahoj, a proč zrovna tenhle hořčík z těch co mají BrainMax? Díky!

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj,

      původně jsem před lety bral na křeče/stres jakýkoliv hořčík, co mi přišel pod ruku – typicky lékarna či drogerie. Ale ten výsledek nebyl nic moc. Až tak 3 roky zpět (cca) jsem narazil právě na články o využitelnost/vstřebatelnosti těch doplňků – a vyšel mi právě jako zajímavý kousek.

      A od prvního měsíce ho beru pravidelně, sedí mi, občasně ho nahradím tím Energy (oranžová grafika), ale zatím mám nejlepší pocit s tím Performance (fialový) – a vždy beru tobolky/kapsle, jsou pro mě citelně příjemnější na polykání než prášek, který musím odměřit a v něčem rozpustit/rozmíchat, mýt nádobku, …

      A zrovna u BrainMaxu dost řeší i to, aby kapsle neobsahovaly nějakou „vatu“ – výplňové složky, které jsou řekněme balastní = nic nedělají, jen jsou tam pro plnost dané tobolky (aby nevypadala prázdně a tedy neadekvátně vůči cenovce).

      Jinak je to bisglycinát v kombinaci s B6 pro lepší vstřebatelnost, těch prodejců je vícero, ale v tomhle jsem docela konzerva – mám rád rutiny, stabilní značky, takže to opakuji pro svou spokojenost dál.

  3. Jan napsal:

    To si doma každé ráno je sypeš z piksliček, nebo to máš v nějaké krabičce?

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj Jane, díky za komentář – původně jsem to měl v těch obalech od prodejců, ale mám trochu OCD ohledně „nevybalování“ všeho z obchodu a původních krabiček, takže nakonec jsem si objednal myslím z BM takový dávkovač – prostě plastová krabička co má pár přihrádek – doplnil jsem to do článku, aby to bylo lépe vidět. Díval jsem se, že nově i Tescoma má takové dávkovače = to je ale už dle cílovky na léky, ale vypadalo to dobře stohovatelně a rozdělitelně na jednotlivé dny, já si beru prostě z 1 otevřeného prostoru vždy po 1 či 2 kouscích (olej). Ale je možné, že si v budoucnu koupím ten denní dávkovač, jak jsou ty dávky stejné v naprosté většině dnů.

  4. Míša C. napsal:

    Ahoj

     jak vlastně chutná to černé kafe? Je to blízko samotnemu kafk, aby to bylo pozřetelné?

    A dáváš si tam mléko?

    A reálné, nebo rostlinné?

    Děkuju. 

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj,

      původně jsem se toho bál, ale to Adaptogenic je nakonec dobré, ač kolega z kanclu, vývojář, říkal, že to chutná jak vývar z ponožek = já už jsem vypil asi 4 piksly (cca 35 dávek v 1), takže už budu mít obroušené „hrany“ co se týče té chuti.

      Káva je tam cítit, ale má to za mě lehce kokosový nádech. Lepší chuť a podobný účinek má to druhé – Smart coffe od Blendea – tam tu vyloženě atypickou dochuť těch adaptogeních hub překryli skořicí = a tu já můžu dost, takže to je vůbec vstřícnější pití.

      Nejnáročnější na vypití byla jiná varianta od BrainMarketu (BrainMax Coffee Reishi & Cordyceps, káva s vitálními houbami, BIO) – tam už ta dochuť hub je opravdu cítit = žena to odmítá pít, tak si to v mokka konvičce dělám čas od času (typicky o víkendu, protože jinak jsem v práci či jsme venku jak je hezky s dětmi). To už se dá považovat za houbové kafe = a to houby moc nemusím. Ale v rámci toho efektu na hlavu a tělo to dokážu zkousnout. 🙂

      A k tomu mléku (musel jsem se k tomu vrátit, jak jsem se rozepsal klasicky) – čas od času mi kravské reálné dělá těžko, ač kupujeme dobré, plnotučné (a pasterizované = také trend v posledních letech pít raw mléko = ale na to mě fakt neužije). Takže poslední roky preferuju rostlinné, ale najít dobré rostlinné je pain.

      Nejlépe mi vychází chuťově Rebel Mylk (mají i na Rohlíku), ten si beru tady naproti od pražírny Chroust co máme u kanclu – btw. doporučuji https://www.chroast.cz. Plus Alpro má dobré varianty Baristy (ty klasické jejich nápoje se do horkého kafe nehodí a mají vždy výrazný ocas té suroviny). Příjemně mě překvapilo Tastes As Good Mild & Smooth taky od Alpra, mají dvě varianty, a ty jsou velmi blízké mléko a návštěvy ani nepoznají rozdíl, když jim to neřekneme.

      Jen u těch rostlinných mlék mě vždy kazí to, že je to hyper-processed food = extrémně průmyslově přetvořené a vyrobené jídlo, které není moc přirozené. Takže se snažím to kombinovat. Nejen pro klid na duši. 🙂

      Takže většinou si do toho chytrého kafe mléko nedávám, tu chuť už ignoruju, do klasického kafe jen u snídane, během dne většinou mám čistá espressa či doubly (v kanclu si moc flatwite nedávám, ten stroj to moc neumí, radši si počkám na to z kamarádova https://www.tojebistro.cz = v Hradci lepší bistro/kávo-podnik neznám).

  5. Andy napsal:

    Zdravím, zmiňujete půsty – co vás k tomu vedlo? Neznám nikoho, kdo by je u nas držel. Díky za odpoved.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Zdravím,

      původně – tak 7 let zpět – jsem si začal „předepisovat“ půsty kvůli tomu, že jsem hledal důvody únavy. Tehdy jsem si načetl, že to mimojiné mohlo být kvůli tomu, že se tělo nenechává tolik odpočinout a pro spuštění nějakých ochranných a čistících mechanismů (aka autofagie) je půst dobrý koncept.

      Od prvopočátku jsem měl půst čistě na vodě/čaji, ty deriváty (spíše diety) mít to třeba na džusech či polévkách (takže bez pevné stravy) mě moc nechytlo a naopak mi dělalo hůře. Podobně intermittent fasting mi nesedí, mám raději ten celý den a něco „volno“, než abych si časoval ty okna, kdy můžu a kdy nemůžu jíst.

      A začínal jsem s tím, že jeden večer jsem naposledy večeřel a další jídlo jsem měl až snídani po dalším dnu bez jídla – takže cca 6 hodin první den, 24 hodin druhý den a 8 hodin další den bez jídla = 38 hodin, den a půl cca. Nějak mi nedošlo, že to je více jak den, ale na to jsem najel a měl jsem to tak 1-2x do měsíce.

      Vždy jsem si to pochvaloval, tělo se zastavilo, uvědomil jsem si najednou, jak mě jídlo (těžké typické) brzdí, že po obědě se mi chce spát, kolik času mi zabere příprava jídla/cesta k němu (restaurace), čekání na něj, placení, …

      Na začátku jsem ještě dodržoval tu návratovku, protože jsem si to na netu načetl, že by se stejnou dobu co se postíte, měli i mít návratovou stravu po ukončení půstu – začít s rozvařenou rýží a dušenými rajčaty třeba s trochou másla, … Po tom dnu a půl tohle triviální pseudojídlo chutnalo jako božská mana. :-))

      Ale co jsem se k nim vrátil v posledním roce, tak tu návratovku nedodržuju a nedělá mi to dle mě nic. Nevnímám žádný problém.

      Strašně mě překvapila míra energie, kterou v postní dny mám = můžu běhat, skákat, lítat, a jsem pocitově lehký! 🙂

      Vždy mě ale baví, jak je po půstu staženější žaludek, takže se tolik nepřecpávám jídlem (mám rád jídlo a ví se to o mně) = to mi dává zpětnou vazbu, že běžné porce v restauracích/podnicích jsou přestřelené = kór vůči mému dennímu režimu, kdy sedím u počítače. Ač většinou teď spíše stojím a to sezení mám skoro za odměnu, když už se mi nechce u stolu stát.

      Teď ten půst držím 1x týdně, vždy ve čtvrtek (pokud se to netrefí do Affiliate čtvrtku – doporučuju náš poslední podcast – či jiné podobně sociální aktivitě) a nemůžu si to vynachválit. Můj kamarád doktor mi poradil tohle opakování každý týden, že on si s tím prokazatelně na krevních testech srovnal vyšší cholesterol, což je téma, které se mě týká, ač dle všeho z genetických důvodů, kdy ho nedokážu tak efektivně zpracovávat jako jiní.

      Takže téma půstů vnímám ve více rovinách – jako možnost se zastavit, udělat něco pro tělo a rozbít trochu každodenní rutinu. :))

  6. Raddo napsal:

    Zdravím, aspoň že chápeš, že ty uvozovky u bio-hackingu jsou na místě – tohle je spíše jen sypání/suplementování v rámci základní péče o tělo – tady moc neřešíš biorytmy, cirkadiální princip, mikrobiom do hloubky, neřešíš asi vstupní krevní testy a výstupní pro nasazení omezeného a kontrolovaného množství pro tebe nové látky, apod.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Určitě souhlasím, to bylo i záměr to dát do uvozovek. 🙂 Nejdu tolik do hloubky, jak bych si přál, ale snažím si najít výseky témat, která mě zajímají a u nich se snažím aspoň něco v omezeném čase najít = určitě u každé té sekce/doplňku by se daly doplnit x dalších zdrojů, knížek, studií a protistudií proč a nač – za mě ten záměr bylo dostat to téma ze mě ven, můj pohled, zkušenost a v čase to rozvíjet = už teď jsem to poslal asi 13 lidem kolem mě, protože se mě na to tu a tam ptali a vždy jsem na něco zapomněl.

      Testy si dělám tak co čtvrt roku, abych měl přehled jak na tom celkově jsem a co mám korigovat v tom období.

  7. Čajomilec napsal:

    Ahoj u těch čajů mě překvapilo to rozpětí, seám je piju, ale spíše jen se soustředím na konkrétní výsek – jen puerů gushu z třeba MingHai apod – tobě vše v tom výseku chutná? 

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj čajomilče 🙂

      Ano, vše co jsem vypsal jsou moje milované čaje, nemám vyhrazený jeden směr, kterým bych se chtěl jen propít. V Číně třeba razí ten pohled, že když se někdo chce stát mistrem čaje, tak kromě samotného studia, je i právě výběr konkrétního výseku/druhu čajů – naše průvodkyně Moon z Taiwanu byla třeba mistrem „čajování“ Wuishanských červeňáků.

      Ale mě to pro mé běžné popíjení přijde omezující, takže beru co mě zaujme, byť mám své favority = dost se týkají i toho, že jsem u těch čajů byl, takže zrovna Wuishanské čaje jsou pro mě top, skalní oolongy s minerální dochutí, plus i japonské miluju – ač ta chuť se dokáže právě omlít – tam mě baví jejich experimenty na pomezí zeleného/černého čaje.

      Ty mám typicky v předplatném od Tomáše Rajnocha co jsem zmiňoval v článku. V tom firemním předplatné je 150g čaje na měsíc, to se sice dá zpít za ten měsíc, ale většinou nám něco zůstane na další.

      Starostromové puery jsou super, ale v nich má větší vhled kolega Tomáš z Pravopiska = ten se jimi propil a kromě společného předplatného pije hlavně je – však si taky pro to dělá doma čajový archiv – mých 6 koláčků se s těmi jeho bednami nedá srovnávat.

  8. Zvědavec napsal:

    Jak vnímáš ty kapky co se týče legálnosti či možného zákazku kanabinoidů? Ať už těch přírodnějších typu právě CBD, CBG, CBN, … až po třeba novodobější HHC, které s tou přírodní cestou tolik nesouvisí, jak ho derivují v laboratoři?

    • Ondřej Martinek napsal:

      Dobrý postřeh Zvědavče! 🙂

      To téma jsem sledoval nejen co se týče užívání těch kapek (mám prostě s nimi dobré zkušenosti a je mi bližší přírodní řešení problému, než farmaceutické) – zákaz co jsem teď navnímal z médií se nekoná nakonec, ani kolem kratomu (na ten jsem moc pozitivních referencí neslyšel, spíše křeče a bolesti a zvracení, než něco super) či HHC (na to jsem viděl/slyšel dost referencí a chová se to tak na 70 % jako klasické THC = takže sice na pokraji legality, ale určitě ne vhodné pro denní provoz, řízení = to je sebevražda jistá).

      I v kontextu plánované legalizace klasického konopí si myslím, že se to bude postupně zklidňovat, zvolňovat a bude to v čase už mainstream.

      Jen se musí vyřešit ta debata, že edibles právě s kanabionidy patří dle EU do tzv. nových potravin a čeká je nějaké legislativní kolečko = ale byla by za mě velká chyba tohle téma a obor zabíjet = co mám u sebe i jiných, ten pozitivní efekt těchle sloučenin (těch přírodnějších řekněme – HHC je laboratorně vypreparované, protože ho dostávat z čistého konopí je dle všeho ekonomicky nesmysl) je solidní a mělo by se to více prozkoumávat a testovat.

      Tak jako už se začínají tu a tam objevovat známky nového testování LSD/ketaminu a dalších dříve echt zakázaných látek, u kterého bude určitě velká šance na terapeutické pomáhání lidem s nemocemi = líbí se mi snaha Miťonáků u toho částečně být skrze jejich odnož Psychonautů a https://www.miton.cz/psychonauts jejich psychedelické kliniky v Praze: https://www.psyon.cz. Takže doufám, že už moc těch zákazů či záměrů něco z toho zakazovat u nás mít nebudeme. 🙂

  9. Petr napsal:

    Děkuju za vhled, asi by mě nenapadlo, že někdo takhle doplňuje vitamíny a minerály = v takovém objemu a takovém mládí :-)) Uložil jsem si to a ž bude na dovoelné čas, prjdu si to znovu, jestli se budu inspirovat. Dám vědět na Twitteru v DM, případně.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Jasně Petře, klidně se ozvi, pokud tě něco zaujme, to téma se mě drží déle a asi mě jen tak kvůli zdraví a benefitům neomrzí. :-))

  10. Martin Hutl napsal:

    Souhlasím s tou kvašením a fermentovanými jídly. To miluju, naučil jsem se to v místní korejské restauraci, a to tam měli jen jejich kimči, ač řízné. Ale ten objem, jak to teď jím, už nedostačuje na běžné zdroje, takže si to s rodinkou a tchýní kvasíme sami. Doporučuji třeba začít s https://www.countrylife.cz/kvasena-zelenina-pickles a odpíchnout se dál.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Díky za odkaz – jo kvašené kousky jsou peckovní = mě baví jak tou chutí a ostrostí, tak právě tím přínosem pro tělo = mrzí mě jen, že jsem k tomu našel cestu až teď kolem 30, ale asi jsem se k nim musel projíst. Teď bez nich nedám ani ránu a doplňuji si je i k jídlům, kde by mě to nikdy dříve nenapadlo – ale třeba burger s kimči mě jen tak neomrzí. A kombuchu si chci teď doma zkoušet (a ideálně ji nezabít) – mám trochu závislost na jednom kávovém fermentovaném drinku z kamarádova podniku – ač si teď nejsem jist, jestli základem je kombúča nebo tibi krystaly.

  11. Dvořák napsal:

    Asi vidím ten záměr, to předat v celku, ač je to co pes jiná ves – na konci ale píšeš, že je to mix – doplňků a třeba ghíčka, na které já taky nedám dopustit. Když se doma nudím (s dětmi málokdy) tak si ho vyrobím i sám, většinu klasického zlatého, ale nakonec si dělám menší lahvičku toho lehce dotaženého až oříškového – takového tmavého intenzivního. Ale musí se hodně kontrolovat eplota, aby se nepřipálilo zbytečně.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Jak přesně píšete, je to aktuální výcuc produktů/témat, které beru jako zdravý základ mě samotného, nutně to nemuselo být obalené buzzwordem typu biohacking. 🙂 Souhlas s tím ghíčkem, na domácí vaření pecka, i doma jsem si ho dříve vyráběl, měl jsem to jako odpočinkový rituál, koupil kilo másla a pak sbírat tu vyvařenou pěnu, … byt se vždycky prodchnul tou máslovou vůní. Ale poslední rok spíše preferuju úsporu času a že je to v top kvalitě, než že já tím zaprasím několik hrnců a sítko doma. :))

  12. Radek Drobňák napsal:

    Ahoj, k těm zeleným supergreens jsi toho moc nenapsal – je to dobré k čemu? Google či GPT používat samozřejmě umím, ale zajímá mě co ty kolem toho vidíš za hype.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj,

      vcelku tyhle zelené složky se berou kvůli detoxu / trávení / imnuitě = měly by mít v těch jednotlivých tobolkách tedy dostatek antioxidantů díky chlorofylu (jsou zelené až moc). Já je beru jako doplnění běžného jídla, abych měl vícero zelených složek = skoro bych můj přístup mohl brát jako pestro/duhovou stravu = beru to tak, že jsme všežravci, tak bychom měli pro své tělo přijímat vše co je jedné a mít toho co nejvíce z pohledu pestrosti. Takže zelenina, maso, ovoce, obiloviny, … aby si tělo pak vzalo samo co potřebuje = a ideálně v nějaké co nejméně zprocesované podobě.

      Nemusí to být vyloženě raw, ač to taky neuškodí v tom mixu, ale aby to nebyly jen polotovary, ale živé/kvalitní jídlo.

  13. Michal napsal:

    Se spánkem jsem taky dost zápasil, většinou si ho měřím v Oura ringu (jo, v druhé generaci, takže se předplatným, nebyl sjem OG, abych měl to zadax), dost mi pomohl rituál: nepoužívat nic elektronického večer (žádná tývka, tablet, …) a jen si číst knížku – s tlumeným světlem. Pak už vím, že když nechytám slova, tak odkládám a zhasnu.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Díky za komentář – jo Ouru zmiňuje kolem mě hodně lidí, čas od času i řeší to předplatné u Oura Ring Gen3, tak zvažují někteří i ty další Therabody, Ultrahuman… U mě se spánkem dost pomohlo změnit doma světlo, plus když nemůžu vypnout TV (dítka), tak si vezmu brýle co blokují červené spektrum barev, a mám u toho citelně lepší náběh usínání – díky melatoninu, co se lépe začne uvolňovat. Ale souhlasím, lidé jsou rituální/rutinní – je to vidět u malých dětí, kde se typicky doporučuje jim udržovat každý večer stejný – večeře, zuby, pohádka, polibek a spát a zas a znovu….

  14. Michal Truneček napsal:

    Jak řešíš náběh toho návyku si něco dát v konkrétní čas? Já s tím vždy bojuji

    • Ondřej Martinek napsal:

      Dobrá otázka, ale těžko se mi na to odpovídá. Vím, že na to existuje dost self-help knížek, i od mého oblíbeného Melvila (Atomové návyky, apod.), ale u tohodle jsem se nemusel nějak upomínat – je to docela triviální rozložení – ráno a večer.

      A jak už v tom jedu dlouho, tak mi to ani nepřijde, že musím na to myslet, spíše už je to automatika. 🙂

  15. Čajomilec napsal:

    Jasně už to více chápu – jo Tomáše znám z jejich pražské čajovny a už pár let se rozhoupávám, že bych jel na tu letní čajovou školu, možná i na to nové sympozium. Tam jsi byl? 

    • Ondřej Martinek napsal:

      Taky nad tím přemýšlíme s Tomem z kanclu, ale ještě jsme se k tomu nedostali ani jednou, ale Tom nás tam každý rok zve, co jsme spolu byli v Číně. Snad si na to v příštím roce najdeme čas a vypadneme do té střešovické čajové chatičky. Třeba se tam společně potkáme. 🙂

  16. Karel Šimečík napsal:

    Ahoj, v článku máš tvůj aktuální řekněme setup funkčních doplňků – takže k tomuhle ses musel nějak propracovat – je něco, cos vyzkoušel a už se k tomu nevracel? To by mě skoro zajímalo více. :-))

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj Karle, díky za nápad – vlastně z hlavy nedokážu říct, které jsem zavrhl, každý asi v dané době něčím přispěl, nebo mě posunul k té mé dnešní desítce. 🙂 Spíše jsem je časem nahradil nějakým dalším produktem, který fungoval na podobné bázi, jen byl více dostupný skladově, balením, …

      V čase jsem měl rozhodně kousky od Vegetology, s těmi jsem právěže spokojený byl, ale už jsem je neopakoval – tam to byl Multivit (takže multivitamín), Active Energy (vitamíny B, C, železo, …) a D3 ve spreji, ten jsme měli jako přípravu před Kanárami pro dítky a opalování. Takže k těm se ještě rád vrátím.

      Zkusím promyslet, jestli mě něco nenapadne – snad jen nějaké Vitamíny K izolované jsem už neopakoval, neviděl jsem v nich přínos pro mé výsledky krve. Pocitově mi přišly super ještě české Trime – ať už lipozomál C, tak Magnezium Zinc + Be = také na Econee k dostání, viz odkazy výše.

      Nezmínil jsem ještě Wayusu a Matéčka všech druhů, ty nepiju na denní bázi, ale jako další variantu na pití mě taky baví.

      Každopádně zkusím promyslet, jen už to bude pár let co jsem měl nějaké Camu Camu či Kotvičník zemní alá Tribulus Terrestris, takže ještě něco vyloženě bylinného a alternativnějšího, takže už mi to celkově splývá, jaká byla spokojenost.

  17. Petr S. napsal:

    Děkuju za tuhle formu, už jsem myslel, že vše od tebe/vás už bude jen ve formě audia :-)) A ještě s tou infantilní znělkou, na kterou jsem si nakonec i zvykl – máte v plánu tohle téma – produktivity/day-by-day hackingu rozpracovat právě vůči affilu? Asi bych nebyl jediný, kdo by si to rád poslechl, ač chápu, že to může být za rámec vašeho obsahu „jak vydělávat na internetu“. Jen nápad :-))

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj Petře,

      díky moc za tip na další díl – u PB podcastu nemáme tak pevnou tematiku jako u AffilBox podcastu, takže možná se k tomu časem dostaneme, ale je to spíše takový lifestyle, než vyloženě ty hardskills či trendy, co se tam snažíme teď v začátku řešit.

      Ale určitě je ta koncepce více otevřenější, možná i ukecanější, takže by se to tam možná dalo časem dostat – Jarda je rozhodně taky dost najetý v doplncích, dost mu v tom pomohla akvizice https://www.svetfitness.cz, kde se to přímo nabízí.

      A jestli já občasně mám nějaké kousky na testování, tak on toho má v kanclu krabice. Takže i ten vhled bude mnohem širší. Navrhnu mu to. 🙂 Díky ještě jednou za tip.

  18. Helly napsal:

    Když vidím tu keramiku na čajová, kde ji kupuješ? Tahle je fakt pěkná 🙂

    • Ondřej Martinek napsal:

      Díky moc! Po tom, co jsem si přivezl poslední kousek z Japonska, tak jsem se zařekl, že už si budu keramiku kupovat jen na místě původu čaje = takže ne tady 🙂 Je to taková moje vnitřní ochrana, abych se v čase nezasypal desítkami konviček = a že bych toho byl schopen. Tohle je pěkná Shiboridashi z Kjóta, měla i sestřičku, tu jsem přivezl kumpánovi Tomovi z Pravopiska.

      Obě slouží a to už je cca 7 let, co jsem tam byl. Snad bude sloužit dalších 7 let minimálně – ale s přáteli se chystáme v 2025 do Japonska, tak bude možnost koupit nové vybavení, ale jsem v tom už dost minimalistický a neřeším to tolik, jako před lety.

      To bych se právě tehdy zazásobil na celý život keramikou, ale naštěstí jsem to utnul rychle. Moc toho nemám, jen tuhle Shibo, japonskou kyosu, skleněný gaiwan, keramický gaiwan s sadou šálků, … a i tak toho mám dost. 🙂

  19. Vojtěch napsal:

    Z toho všeho mě nejvíce asi zaujal ten první hořčík, bolesti hlavy a únava mě trápí delší dobu – díky projdu si tu nabídku od nich.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Přesně to jsem taky řešil, držím palce, ať ti to sedne podobně jako mně. 🙂 Ale nepřekvapilo by mě to, tenhle performance biscyglinát jsem doporučil už dost lidem a co mi přijde (nepátral jsem po tom tolik poté), tak na něm fungují i nadále. Ať jsi brzy fit!

  20. Tomáš F napsal:

    U těch kapek CBD řešíš to zpracování, jestli je full-spektrální, takže má všechny různé terpeny, nebo je naopak je to jen derivát z těch ostatních? Dokážeš to při užívání poznat? Zajímalo by mě to.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Díky za postřeh – nedokážu je narovinu odlišit – v chuti ani vzhledu či vůni to dle mě ani není možné. Ale preferuji spíše právě ty full-spektrum = vnímám to tak, že pak přijímáš tu pochutinu/surovinu v celé škále toho, co rostlina původně nabízela.

      Beru to jako ekvivalent celého pomeranče, versus odšťavněného džusu bez vlákniny z toho pomeranče (o čemž se dokonce tu a tam mluví, že jejich pití může být pro tělo zatěžující až škodlivé, ale nedohledával jsem ještě do hloubky, kde může být pravda) – takže raději preferuji ty komplexnější oleje, ač to nedokážu odlišit.

  21. Rýpaloň napsal:

    Honba za produktivitou, rychlostí, výkonem, … vyhoření. Je to opravdu ta správná cesta, jak v tvém poměrně mladém věku pokračovat dále? Není lepší pracovat na (v) něčem jiném? 

    • Ondřej Martinek napsal:

      Tak přesně těhle komentářů jsem čekal vícero, a nakonec je jen jeden, což mě mrzí. :-)) Souhlasím, nemá se nic přehánět, ty doplňky (či prvky stravy) mám částečně kvůli soustředění v práci, ale primárně se tím snažím korigovat či do budoucna eliminovat některé zdravotní neduhy mé rodiny, které se na mě mohou podepsat.

      A za mě dodávám, že se má primárně chytře pracovat, než neurvale TO DRTIT den co den, víkend/nevíkend, svátky/nesvátky. :-)) U mě je to hlavně výsledkem vícero firem, kterým se věnuju, tím pádem chci maximální energii dát všem, ač se tím krájím a tříštím – to jsme s kolegou Jardou řešili v 22. podcastu. :-))

  22. Zdeněk Mat. napsal:

    Zahrada v kanceláři – to není úplně obvyklé – pracuješ i někdy na ní? Třeba s notebookem na nějakém stole? Třeba tom z fotky? Má to vliv na workflow, nápady, energii? Třeba napiš.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Upřímně? Snad jen třikrát za posledních 7 let, dost to souvisí s tím, že miluju práci na více monitorech, s reálnou klávesnicí/myší, takže nomádění (či kavárenské) pracování čistě s NTB v oblibě nemám – a poslední dva roky mám stejně v kanceláři jen Mac mini s M1, takže bych neměl si tam co odnést.

      Můj poslední Macbook PRO umřel na Kanárech a už je to skoro 4 měsíce a ještě jsem si nový nekoupil = asi ho pro cesty nahradím iPadem s klávesnicí a bude to zase odstup od toho mikropracování na cestách.

  23. Jan napsal:

    Zdravím, v textu zmiňujete keto-dietu – o té jsem jen slyšel a četl, ale neznám nikoho, kdo by ji vyzkoušel – jaké s tím máte zkušenosti? A sestavoval jste si ten jídelníček pro navození ketózy sám, nebo je to nějaké hotové řešení či balíčky? Opakujete ji časteji, nebo na ní fungujete dlouhodobě?

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj,

      já jsem se tím právě inspiroval u známého, který s tím dobře srovnal svoji nadváhu. Už jsem ji měl dvakrát, vždy jsem si zhodnotil, že nemám mentální ani časový prostor na to, abych si to skládal sám, připravoval jídla na den dopředu, vařil si, … takže jsem zvolil hotové balíčky od pár českých značek.

      Je to narovinu hyperzpracovaná „potravina“ (takže nic přirozeného a zdravého třeba pro mikrobiom, jak je to „mrtvé“), ale svou funkci to splnilo, jestli si to pamatuji správně, tak za 3-4 týdny jsem shodil 7 kilo – a primárně na břiše, což je moje problematická partie – měřil jsem si to na „pseudo“chytré váze co mám od Xiaomi a měla by přibližně (letem světem) měřit tuk v těle a sedělo to v tom úbytku, že primárně šly dolů tuky, ale lehce rostly svaly proti nim.

      Takže s tím mám dobré zkušenosti – tu ketózu si pak testvuješ z moči takovými papírky – Ketophan / Ketofan myslím, dají se koupit i v lékarně, co měří obsah ketonů v moči, ale primárně to řešíš jen na začátku a pak už to nemusíš měřit, když to neporušuješ, což mě problémy nedělalo.

      Jinak zatím jsem ji měl 2x a to v rozmezí 3 let, takže ob rok cca, osvědčilo se mi to na kompletní vysekání špatného cholesterolu (keto to vyžralo ze mě :-)) = testováno před i po dietě v rámci krevních testů u obvodačky.

      Dlouhodobě by se to dle více zdrojů nemělo držet, může to přetěžovat ledviny a játra díky té metabolizaci tuků, které do sebe pereš docela pod parou, abys měl dostatek energie = já jsem se vždycky na té dietě cítil skvěle, ani ne euforicky, tohle byly spíše proteionovo/ketonové diety, takže vyloženě pravá keto dieta to nebyla. 🙂

      Taková ta od Tima Ferrise je pro mě daleko díky nutnosti si to perfektně připravovat předem, na což s dítky prostor nemám, to by mi to „jídlo“ musel někdo dennodenně zavážet v nějakých krabičkách. Ale na vysekání těch tuků, které jsou nejhůře pryč (břicho a boky) a cvičením to nejde, protože je to primárně z jídla, tak je to ideální za mě.

      Plus to hodně vede k pestrosti jídla překvapivě – nutí tě to denně sníst až myslím1 kilo zeleniny = a okurky se hooodně rychle přejí, tak pak jíš květáky, brokolice, fenykl, romanesko (wow), saláty, ředkve, špenáty, kapustičky (nejlepší na ghíčku na zádička alá pan Cuketa), celery, cukety, … pro většinu lidí je to první kontakt s atypickými zeleninami, takže jim to může zachutnat. 🙂

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: