Jaký byl můj rok 2019? Podnikavý report

Tak jako každý rok, i letos připravuji pro sebe (a mé čtenáře) report uplynulého roku. Je to určitý milník, který mi slouží pro zhodnocení posledních 12 měsíců a srovnání myšlenek na ty následující.

Plus je pro mě klíčové podobné zhodnocení dělat pravidelně a vždy se zpětně bavit tím, co jsem tvořil roky zpět (aneb první ohlédnutí za 2009 na mnou designovaném blogu). 🙂

Těším se, jak se budu za pár let tvářit na dnešní report za 2019.

Minulé reporty:

Pracovní život

Tento rok byl pro mě hodně důležitý, protože v květnu jsem i oslavil (jak jinak, než prací) 10 let mého podnikání. A podobně jako poslední rok, se potkalo více věcí, které souvisely právě s mým letitým fungováním na českém trhu volnonožců, podnikatelů, affiláků, …

Povedlo se

Koupě AffilBox.cz

Samozřejmě tohle byl vrchol roku pro mě (dle některých i zpráva roku celkově). S kamarádem a kolegou z oboru Jaroslavem Janíčkem jsme společně koupili SAAS aplikaci AffilBox.cz.

Je to největší affiliate platforma u nás (a na počet kampaní jeden z největších „hubů“ aff. programů u nás, ale nejsme a nebudeme síť).

Byl to velký krok, ale tolik potřebný jak pro nás, tak pro celý affiliate trh. AffilBox sami používáme každý den jako partneři i správci programů a potřebovali jsme zajistit, že se bude dál vyvíjet, rozšiřovat a zlepšovat.

A kdo má na to největší vliv? Přeci majitelé. Takže to bylo ze seznamu „must have“. Tímto i děkuji Máriovi za důvěru, se kterou nám AffilBox prodal.

Když vidím co je v pozadí za množství práce, ale i její typ a komplexnost, tak věřím, že jsme asi opravdu byli jediní, komu ho mohl prodat. A přeji mu hodně štěstí s jeho dalším SAAS projektem, taktéž „boxem“ – aneb SupportBox.cz.

Jsou to sice teprve 2 měsíce, ale už se ukazuje, že to byla správná strategie. Trh na to zareagoval fantasticky (část jsem popisoval v článku AffilBox – měsíc poté) a máme rozpracované dost zajímavé inzerenty a hlavně…

Je to zpráva pro celý trh – že se něco změnilo, že náš trh nestagnuje (a čísla tomu dávají za pravdu) a má novou energii.

Takže to je naše velká investice a zároveň pocta, že můžeme ovlivňovat vývoj této platformy, která spoluvytvářela celý affiliate trh u nás.

A máme s ní velké plány, primárně technologické, ale třeba časem i expanzní, ale teď je to o splnění 1, 2, 3, 4, 5, 6, x úkolů/plánů/aktivit, které musíme předtím vyřešit, dodělat, optimalizovat.

Prodej Affilboxu je venku!
Foto těsně po prodeji – Jarda, Mário a já

Pracovní akce

Navštívil jsem HotDognet v Praze (spolupořádaný aff. sítí eHUB), i vánoční HotDognet v Bratislavě, nechyběla ani pražská Affiliate konference, motokárový Affiliate čtvrtek i TES, neboli adult affil konfera. Nadšený jsem byl i z konfery SaasMovement = čistě o SAAS aplikacích. Nechyběl jsem ani na tradičním Affilo campu s přáteli na Lipně.

Letos, kromě těchto akcí, mám v plánu se podívat i na zahraniční Affiliate Summit.

Pro nový rok chceme oživit pravidelné Affiliate čtvrtky – první bude už teď v lednu.

Správa programu Affil.Econea.cz

Atypicky proti trhu jsme navýšili provize v našem eko/bio programu Econea.cz (v naší niche jsme největší). Vyšší provize (14 %) dostali recenzenti produktů, protože si vážíme této nejnáročnější práce a kontaktu s reálnými produkty.

Oproti tomu jsme snížili provize pro cashbacky a kuponové weby. Bylo to na základě několikaměsíční analýzy atribučních modelů – díky externímu a dost komplexnímu nástroji Roivenue.

Affiliate rozhovory

Jsem strašně rád, že mi svou důvěru svěřilo více jak 18 českých i slovenských matadorů z výkonnostního/affiliate marketingu v rozhovorech.

Jsou to převážně velká a známá jména – troufám si říci, že citelná část jsou mí přátelé, se kterými jsem budoval důvěru dlouhé roky. A i tohle je výsledek mého letitého snažení.

Z příprav rozhovorů jsem si odnesl hodně zkušeností, které mi ulehčí přípravu těch dalších (4 rozpracované a 7 rozjednaných a 21 lidí na další oslovení).

Takže v novém roce se rozhodně bude pokračovat a když bude prostor, sepíšu článek o přípravách, co mě překvapilo, co jsem se naučil, co za tím vším je, …

Privátní affiliate „síť“

Ještě před koupí AffilBoxu jako takového (firmy), jsem si jednu licenci pořídil a postavil na ní programy pro pár specifických menších e-shopů.

Víte proč? Protože ty e-shopy neměly affiliate program, nebyly v žádné síti (ani by je nevzaly – jsou echt niche a malé) a nechtěly si koupit svoji licenci. Ale já je přesto chtěl výkonnostně propagovat na svých partnerských webech, protože vypadaly k světu a měly unikátní sortiment.

Takže jsem si na své náklady (byť ten model lze do budoucna změnit – třeba na podíl dle počtu programů) postavil privátní aff. programy pro dané e-shopy. Vše se rychle nastavilo, nasadilo, otestovalo a…

A víte jak to dopadlo? Licence AffilBoxu se mi už několikanásobně vrátila a to neuběhl ani celý rok.

A kdyby dané e-shopy chtěly mít zapojené i jiné partnery, mají vždy možnost si koupit vlastní licenci a tam je budu moci dál propagovat.

Neboli z bláznivého nápadu se stal zajímavý inkubátor nových licencí (zajímavé pro nás z týmu AffilBoxu), i unikátní možnost propagovat další shopy, které nikdo jiný nemá (zajímavé pro mě, coby partnera).

Více se o tom rozepíšu v separátním článku na AffilBoxu, protože je to dle mě netradiční (ale funkční – jak jsem si ověřil) strategie.

Pravopisné impérium

S letitým kamarádem z UHK, Tomášem Tučkem, stále rozvíjíme naše vzdělávací impérium kolem Pravopisně.cz (i Pravopisne.sk).

Letos nám s vývojem nových funkcí (via novinky za 2019) pomáhal kamarád ze základky a skvělý programátor Radek Michlík z Fira Media. S grafikou nám tradičně pomáhal Honza Minařík z Effecto.cz.

Díky moc – posunuli jsme to solidně! V pozadí se klasicky dělalo hodně refaktoringu a příprav, které nejsou na první pohled vidět. Ale citelně ulehčí development v 2020.

V průběhu roku jsme začali prodávat i naše první SAASko +Pravopisně.cz. Primárně bylo zaměřené na učitele, ale nakonec se ukázalo, že je skvělé pro rodiče, kteří chtějí se svými ratolestmi procvičovat pravopis i doma. A to díky cvičením na míru, které umíme jako jediní na trhu.

Rozhraní aplikace +Pravopisně.cz

Pokusným (ale překvapivě úspěšným) kouskem, byl speciální profil Pravopisně Bez reklam. Název je všeříkající – má funkce studentského profilu a zároveň vyhazuje z webu všechny reklamy.

Celkově už se plně projevil posun od obsahového webu k technologii, uživatelským datům a komplexnosti – neboli něčemu, co konkurence nebude moci lehce kopírovat.

Vybavení na práci

K mému původnímu pracovnímu vybavení v kanceláři (viz článek o mém pracovním místě) jsem přidal nové 2 monitory Dell UltraSharp U2415 – 24 palců.

Mají polohovatelné nožky co se týče úhlu i výšky, takže mi nahradily i dřívější skleněné podstavce. Celý stůl je tak čistší, prázdnější a minimalističtější = ideální případ pro mě.

2 nové monitory

Co se týče dalšího HW na práci, na konci roku jsem si udělal velkou radost – je to moje odměna za uplynulý a náročný rok. A je to polohovatelný stůl, v mém případě tedy jen nohy.

Desku jsem použil z mého rodinného starožitného stolu, nohy jsou AlzaErgo Table ET1.

Zvažoval jsem tuhle investici pár let a teď na to uzrála doba. A narovinu – je to bomba.

Po 10 letech sezení je neskutečné nakopnutí, že mohu u práce i stát. Stůl má jak jednotlivé posouvání nahoru a dolů šipkami na displeji, tak i 3 polohy pro „zapamatování“.

Takže stiskem 1 tlačítka se dostane do mé ideální polohy. Každý, kdo ten stůl viděl v akci, tak ho reálně zvažuje. O:) Asi umím „prodat“ to, čemu věřím a funguje mi to.

Pracovní místo

Nepovedlo se

Když se ohlédnu za minulým rokem, mám trochu problém objektivně zhodnotit, co se vyloženě pracovně nepovedlo.

Nějaké kiksy rozhodně byly, ale vždy se nám je podařilo obrátit k našemu prospěchu – aneb neposrat se z toho a poučit se.

Každopádně největším průserem roku byl:

Kolaps

Přepracování, vyhoření, kolaps, burnout… je jedno jak to nazveme, ale už to dokážu identifikovat. Neboli moc aktivit najednou, stresu, závazků… Chytlo mě to v létě, a nebudu to zlehčovat, nebylo to příjemné.

Pamatuji si chvíle, kdy jsem 5 minut četl 1 větu na monitoru a stále nechápal její význam či logiku.

K tomu neustálé bolesti hlavy, únava, třes… byl to jasný signál. Ze zdravotního pohledu jsem byl plně zdráv (poprvé jsem viděl svoji doktorku vyděšenou). Dle ní jsem měl náběh na zhroucení organismu. Nebylo to tedy fyziologické, takže zbyla jen psychika, na kterou jsem to mohl „hodit“.

Naštěstí jsem to chytl na začátku, kdy jsem se vykurýroval poměrně lehce (mohlo to být násobně horší). A to přibližně 1-2 týdenním koukáním do stromů, popíjením čaje (stále je miluji a jsem věrný meetea.cz), rovnáním myšlenek a procházením se. To horké léto na to bylo ideální, takže jsem si odpočinul na „firemní“ zahradě.

Výhled z kanceláře

Už vím, jaký to je stav, jak se začíná tu a tam objevovat, tak zpomalím a odpočinu si. Není to rozhodně něco, co by se mělo podceňovat, ale kdo to nezažije, asi to nedokáže 100 % podchytit či vyloučit do budoucna.

Osobní život

Život není vždy o práci (ač já mám co říkat, nejsem workoholik, ale svou práci miluji). A díky tomu, že máme 3letého prcka, je to o to větší zábava.

Každý měsíc se učí něco nového, je pěkně drzá a taky je to růžová princezna s jednorožci a kočičkami, což moje drahá polovička nese s jistou nelibostí. Ale stojí to za to, i díky tomu, že bezesných nocí s brekem už razantně ubylo. Je to radost. 🙂

Povedlo se

Holky byly fantastické jako vždy, Zrzka Alča hodně podporující – ač občas litovala, že mě podpořila v koupi AffilBoxu (byla to někdy jízda, ale o tom jindy).

Cvičení

3/4 roku jsem chodil na Crossfit tréninky do mého oblíbeného gymu DFHK.cz. Zbytek roku jsem moc nezvládal jak z časových důvodů (aneb koupě AffilBoxu), tak i bodu níže.

VR

Je to velké téma a rostoucí obor a kdybych nešel naplno do AffilBoxu, chtěl bych mít nějaký zářez v tomhle oboru.

Dle mě ovlivní náš osobní i pracovní život více, než si většina lidí dokáže představit – konec pracovním cestám, rozmach virtuálních prohlídek, vizuální tvorby, interaktivního vzdělávání, živějšího telefonování… Ale bude to citelně pomalejší, než se původně čekalo.

V kanceláři máme společný Oculus Quest, neboli samostatné brýle pro virtuální realitu. Nemají dráty, nepotřebujete počítač, vše je ukryté v samotných brýlích. Hráli jsme i xkrát v hradecké herně (Holodeck) na HTC Vive, ale ty kabely jsou otravné.

Jasně – je to platforma na hry a my jsme je často hráli, ale vidím za tím velký prostor na zlepšení a rozšíření. Právě Quest za cca 12-14k je dle mě tou první vlaštovkou, která tomu pomůže.

Co hrajeme? Primárně Beat Saber, SuperHot, Vader Immortal (1, 2 a 3), Drop Dead a Elven Assassin. Prim jsou ale rozhodně první 3 hry.

Mimo to – kdo to nehrál, tak neuvěří, jaká je to extrémní makačka. Hodina hraní Beat Saberu na Expert/Expert+ úrovni (nejsem žádné ořezávátko) je solidní záhul a efektivní kardio.

Čtení

I díky prckovi jsem se vrátil k mému životnímu koníčku – a tím je čtení knih. Roky jsem hrdě říkal, že jsem knihomol a byla to sakra pravda. Přede mnou se strachem třásly všechny hradecké knihovny…

Jen tedy ty klasické (řekněme reálné) knihy jsem vyměnil za elektronické – ať už v Kindlu či na iPadu). Je to čistě komfortní rozhodnutí – můžu na cestách číst více knih a klasická knížka (zatím) v noci nesvítí.

Maličké čteme každý den před spaním – běžné pohádky, báje a pověsti, ale i příběhové věci našeho mládí – Harry Potter, Artemis Fowl, Zeměplocha, …

A díky tomu se mi začalo stýskat i po čtení pro dospělé – Boss Babiš či Rudý Zeman nejsou příjemným čtivem, ale o to důležitějším v dnešní době.

Ready Player One je oproti tomu neskutečná jízda, kterou bych si dal klidně znovu a znovu. Zibura je fantasticky živý, severské detektivky Stieg Larsona a jeho pokračovatele Davida Lagencrantze vás pohltí a dál je tu i Zaklínač (knižní i seriálový), který mi mnohdy nedá spát.

A je s „podivem“, že se mi daří podnikat, růst, fungovat, přestože jsem skoro ze svého čtení (byť ne z knihovničky, tam mám snad všechny knihy od Melvila) vyhodil motivační, byznysové a podobné knížky

Prostě jsem jich byl přehlcen a za poslední 2-3 roky jsem se jim věnoval minimálně. Více mě baví ty „zdravotní“ typu Proč spíme, Zdravá střeva a další.

Nepovedlo se

Péče o děvčata

Byl to skvělý rok, ale s množstvím práce a projektů souvisí i množství času, které jsem nad nimi strávil. Řezal jsem co se dalo, delegoval taktéž, ale stále toho bylo dost.

Takže neměl jsem moc možností kdy vypnout. Jen s mými děvčaty doma, ale zasloužily by si více. Více prostoru i více zábavy – takže to bude hlavní osobní ůkol – viz níže. 🙂

Golf

Golf vzal hodně za své, hrál jsem jen snad 5x a plány s zelenou kartou zůstaly jen plány. V novém roce to bude lepší.

Kam dál? Co mám v plánu v roce 2020

Stejně jako v posledních letech, i letos si nebudu dávat nějaké tvrdé pracovní KPI/OKR, cíle či cokoliv podobného.

Život plyne tak, jaký mu dáme směr. Poslední roky mám podobně zdánlivě bezplánové a stejně se povedly nejlépe v životě.

Každopádně aspoň rámcově – a osobně:

  • splácet závazky,
  • větší bydlení pro rodinku,
  • jet s děvčaty na dovolenou.

A co vy?

Jaký byl váš rok 2019? Úspěšný či méně? Sepsali jste si někde svůj report či zhodnocení? Napište mi, zajímá mě!

Zhodnocení od přátel a známých:

5/5 - (7 hlasů)

6 komentářů ke článku “Jaký byl můj rok 2019? Podnikavý report”

  1. Miloš napsal:

    Ahoj Ondro, taky jsem něco málo napsal a odkaz na tebe přidal do mého reportu.

  2. Broněk napsal:

    Parádní shrnutí, s tím vyhořením/přetížením jsem se potýkal též a bylo to celkem „maso“. Každopádně jak píšeš, dokud to člověk neokusí, tak nepochopí a neponaučí se. Otázkou je jak dlouho to zpomalení vydrží, člověk nějak funguje léta a pak to změnit není sranda, je to boj :). Jinak to VR zní dobře, nad Oculus také uvažuji (odreagování/zábava). PS: Díky za zmínku, též přidávám do svého přehledu 🙂

    • Ondřej Martinek napsal:

      Díky, bohužel těch kolapsů a vyhoření je v oboru více. Ozvalo se mi dost lidí po mém reportu, že jsou vděční za tu zmínku. Podle mě se o tom mluví dost, ale stejně se tomu nedá tak přesně předejít. Oculus je super technologie, určitě doporučuji, stále ho rozvíjejí, naposledy přidali (byť experimentálně) ovládání bez ovladačů.

  3. Michal H. napsal:

    Ahoj Ondro, jako každý rok super report. Jsem rád, že jsme letos byli také o trochu více v kontaktu. To se mi líbilo. Jen mi delší dobu trvalo dokončit to moje shrnutí roku 2019.

    Tak už je na blogu. 🙂

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: