Jak začít v novém #czaffil oboru? Třeba v bydlení?

Jak bych postupoval, kdybych začínal v novém oboru? To vám ukážu na příkladu partnerského programu AaaHome.cz, který jsem v posledním měsíci revidoval a vylepšoval.

Je to produktová kampaň se vzhlednými produkty? ANO! Tak pracujte s produkty – zde moje oblíbené recenze moc šancí nebudou mít. Těžko si koupíte lampu / komodu / zrcadlo. Bohužel – recenzní affil weby mě hodně baví (pokud jste si toho na mém blogu ještě nevšimli).

Jak si ale udělat první průzkum daného e-shopu?

  • Analýza klíčových slov
  • Použití XML feedu
  • Webová analytika

= data na rozhodování a stavbu větších a smysluplnějších webů.

KLÍČOVKA

Analýzou klíčových slov si zjistíte, jestli jednotlivé kategorie a produkty v nich jsou hledané (jak postupuji při základní analýze slov mám v 2. dílu recenzního seriálu).

XML + ANALYTIKA

Díky nasazení XML feedu na webu zjistíte reálně o které produkty je zájem. Pro urychlení získávání dat musíte ale použít web s historií u vyhledávačů – má zpětné odkazy, nějaký obsah = nejlepší je mít do začátku v daném oboru už nějaké weby (viz můj článek o synergiích). U bydlení to může být například magazín o bydlení, který doplníte o produktovou „XML“ část.

JENŽE nám tady jde o progress / o sbírání dat na pozdější větší web. Takže neskončeme jen u xml katalogu. Můžete si ho sice vyšperkovat, ale musí být cestou k něčemu většímu. Třeba i ke zjištění, že daný obor není dostatečně silný.

U AaaHome.cz se toho nebojím. Bydlení je celkově silné (ač konkurenční), takže poptávka bude i nadále. Tímto „xml“ pokusem můžeme už v rámci týdnů (v případě organické návštěvnosti z Googlu) či měsíců / let (v případě organické návštěvnosti ze Seznamu :)) mít dostatek podkladů pro další rozhodování.

Co budete dál řešit?

  • Jít cestou XML? Rozšiřovat základní obsah? Vybrat si jen úzkou, ale zajímavou niku a postavit specializovanou minisite?
  • Dá se v daném oboru pracovat s obsahem? Inspirační články s CTA prvky na e-shop? Návody na výběr xy?
  • Nepůjde to zkloubit dohromady? Podívejte se na Glami.cz či Biano.cz – xml + obsah = bomba.
  • Je segment hodně zajímavý? Co jít do přeposílání objednávek zpravidla za vyšší provize? Nebo vlastní e-shop?
Jak byste postupovali v novém oboru vy?
5/5 - (2 hlasů)

5 komentářů ke článku “Jak začít v novém #czaffil oboru? Třeba v bydlení?”

  1. Mrzout napsal:

    Článek o ničem totok…

  2. […] předminulém článku jsem vám radil při začátku v novém segmentu – třeba v bydlení díky AaaHome.cz, který […]

  3. Začátečník anonym napsal:

    Nemyslím si, že o ničem – použití xml pro něco jiného než finální web tu nikdo neukazuje na blozích = takže důvod k zamyšlení, jak se ještě dá použít 🙂 díky

    • Ondřej Martinek napsal:

      Základní výchozí pozice je u všech stejná – pak už jen záleží, jak ten stejný základ použijete jinak, aby to dávalo smysl = komerční, časový i užitný :)) Je potřeba si hrát, hrát a hrát….

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: