Jak na rychlý XML import a základní katalog s WPAI

V předminulém článku jsem vám radil při začátku v novém segmentu – třeba v bydlení díky AaaHome.cz, který jsem dával minulý měsíc dokupy – použít pro začáteční analýzu XML feed.

Dnes vám prakticky ukážu, jak bych s ním pracoval

Rovnou vás upozorním, že to zadarmo nepůjde. Odradí to sice 95 % nadšenců (kteří stejně v affilu nikdy nic nevydělají, protože nebudou chápat nutnost investovat do webu, vzdělání, nástrojů, …), ale těch 5 % zbytku má o to lepší výchozí pozici.

Jak importovat produktový XML feed do WP

Co potřebujete pro import:

  • WordPress
  • WP All Import Pro plugin
  • WooCommerce plugin
  • Šablonu podporující WooCommerce

Pro zpracování XML feedu na WordPressu doporučuju jen a jen WP All Import PRO plugin. Je placený – v základu za 99 dolarů, ale pro naši práci budete potřebovat vyšší verzi za 139 dolarů. Má totiž doplněk do WooCommerce, což je e-shopová platforma na WordPress. To je právě druhý plugin, který pro tento krok budete potřebovat. Ale naštěstí ten je zadarmo 🙂

Z minulého kroku byste už měli díky analýze klíčových slov vědět, který segment/kategorie z vybraného e-shopu má smysl propagovat pomocí SEO = dostatečná hledanost, množství klíčových spojení VERSUS cena produktu, % provize a poptávka na trhu.

Importujte jen to důležité

Takže z XML feedu, který si zpracujete a importujete do WordPressu pomocí WP All Import (škoda, že nemají affiliate program, doporučuji ho kde můžu :-)) si budete přes filtry importovat jen tu kategorii produktů, u které máte podklady na potenciální poptávku a samozřejmě i následný zisk.

Když už tedy pracovat s tolik proklínaným XML feedem, tak velmi úzce a v základu pro výzkum situace.

Základní import

Základní feed jistě zvládnete (pár kliknutí, pokus-omyl je nejlepší metoda, případně WPAI má perfektní dokumentaci. Produkty e-shopu budete mít importované do wordpressácké sekce Produkty (nečekaně).

V podsekci Kategorie produktů si můžete editovat názvy kategorií dle klíčové analýzy (případně je můžete přímo před importem tzv. „mappovat“ a přejmenovat je rovnou tam = hodí se pro větší weby a zásahy do struktury feedu).

A jedem dál

Pokud jste se řídili minulým článkem o analýze klíčových slov a xml feedu, tak víte, že import duplicitních produktů a kategorií má smysl jen na web, kde už máte zaindexovaný obsah. Zpravidla články, kategorie, štítky = na čistou doménu to nemá vůbec smysl.

Potřebujete mít u vyhledávačů už určitou autoritu, aby vám „sežral“ v zásadě duplicitní feed. Bez toho se nehnete dál…

Co jste se dneska naučili?

Jak jednoduše postavit XML produktový katalog díky WPAI a WooCommerce a mít tak rychlý základ pro affil web. Pokud ale tímto skončí vaše snažení, tak se vám pravděpodobně dařit nebude.

Co dál?

Přidávejte vlastní obsah – popisky, články (návody jak na xxx, inspirační tipy, trendy, novinky, recenze, …), vlastní fotografie, videa, sbírejte e-maily (s napojenými autorespondery), vylepšujte UX katalogu … A propagujte – linkbuidling, PPC, e-mailing…

A to vše znovu a znovu a znovu = až do zblbnutí 🙂

5/5 - (1 hlasů)

23 komentářů ke článku “Jak na rychlý XML import a základní katalog s WPAI”

  1. Petreu napsal:

    Díky, návody ohledně xml se nikomu moc pouštět nechtějí – asi vědí proč.

    • Ondřej Martinek napsal:

      XML je v pokročilé podobě už dost věda, hromada testování, technické záležitosti, server… a to jen řeším backend + k tomu ještě pilování frontendu pro uživatele (ux, obsah, texty, propagace, …)

      Nevím, proč se o tom nepíše (ale první vlaštovky už jsou venku, školení Milana Pichlíka, video-návody v češtině apod.), ten základ není tajný = hlavně je běžně dostupný v dokumentaci třeba WPAI, na který odkazuju 🙂 tam se dá najít tolik zajímavých věcí pro affiláky O:)

      Ale všichni jsou líní.

  2. Lukáš napsal:

    Díky za návod. Mám dotaz (asi jako zelenáč), dá se naimportovat jen určitá kategorie? Příklad třeba u aaahome.cz, že bych chtěl katalog osvětlení a lamp – takže bych naiporotval jen tuto kategorii?

    • Ondřej Martinek napsal:

      Není zač – každý někdy začínal, takže to není hloupý dotaz. Ano jde, dokonce u aaahome to je nejjednodušší, protože má xml feed rozdělený na jednotlivé kategorie, takže si můžete vybrat jen ty, které chcete s ty pak importujete.

  3. Mxx napsal:

    Zdravicko, snazim se naimportovat feed ze dvou eshopu, ale nedokazu prijit na to, jak si mam nechat automaticky priradit kategorie. Jsem celkem nervozni, uz u toho sedim dva dny a vyzadovany vysledek porad nikde. 😀 Mohl bys mi prosim poradit?

    • Ondřej Martinek napsal:

      Zdravím, co myslíš tím automaticky přiradit kategorie – myslíš přiřadit kategorie z jednoho e-shopu do už tvých uložených kategorií? Abys měl jen jeden strom kategorií a ne 2 rozdílné?

      • Mxx napsal:

        Jojo, presne tak. Mam treba Muzi – tricka a v jednom feedu je Panske obleceni – tricka,kosile a ve druhem Muzi – tricka a kosile. Jde mi o to, abych jak blazen neprepisoval vsechno, to bych delal do konce zivota. 😀

        • Ondřej Martinek napsal:

          Jasně chápu a WPAI to umí 🙂 je to funkce Mapping – je přístupná po zaškrtnutí vždy pod Taxonomie kategorií a Taxonimii štítků – jsou to dvě pole vedle sebe – do levého dáte zdrojový text z kategorie ve feedu a do druhého textovou podobu kategorie, kterou chcete mít. A on při importu druhého/třetího feedu to bude párovat do těch původních kategorií.

          Ale bohužel musíte projít celý strom kategorií a ručně ho takto naskládat do mappingu.

          • Mxx napsal:

            Super! Dekuji za pomoc, ja vul to tam nevidel. 😀 Jdu se s tim poprat. 😀

          • Ondřej Martinek napsal:

            Není zač 🙂 doporučuji projít celou dokumentaci WPAI, je tam hodně šikovných věcí, které na první pohled neuvidíte.

          • Mxx napsal:

            Jeste jedna drobnost na kterou jsem narazil a nedokazu si s ni poradit. Jak zabranit tomu, aby se mi pridavali veci nekolikrat, pokud maji stejne itemgroupid? Jde mi o to, ze mam napr. 4x stejne triko, ktere ma jen rozdilnou velikost. Prozkousel sem snad vsechny kombinace v importu a porad nic. 

          • Ondřej Martinek napsal:

            Ahoj, když použiješ itemgroupid jako proměnnou pro SKU, zaškrtneš možnost pro vypnutí automatického generování SKU, necháš nezaškrtnuté Nekontrolovat duplicitní SKU (oboje je v záložce Woocommerce Add-on, poslední možnost Add-on options. Nezapomeň před spuštěním importu dát dané itemgroupid jako unikátní identifikátor – je ta možnost v dalším kroku importu.

            Další věci k naučení s XML feedem sepsal slovenský Dognet 🙂

          • Mxx napsal:

            Podruhe si me zachranil, dekuju! 🙂 🙂

          • Ondřej Martinek napsal:

            Není vůbec zač 🙂 ať se daří!

  4. Jirka napsal:

    Ahoj.
    Potýkám se s problémem, že když chci v pluginu WP All Import naimportovat produkty z feedu dodavatele, ani mě to nepustí do dalšího kroku.
    Zadám URL feedu, dám „Download“ a vždy mi to vrátí chybu cURL error 7:

    Netušíš, jak toto vyřešit?
    Pravděpodobně to bude velikostí feedu (cca 100 000 položek – které bych si potřeboval ořezat cca na 1000 pomocí filtrů, ale k tomu se ani nedostanu).

    Díky

  5. Michal Janík napsal:

    Díky Ondro za zmínku Mergada. Upravit by XML feed dodavatele mělo být v Mergadu možné. Včetně skrytí části sortimentu a tím zmenšení feedu. Nebo třeba skrytí nepotřebných elementů (značek). To může mí t na import taky dost velký vliv. Dělá se to celkem běžně. Lze vyzkoušet – pokud by bylo něco nejasné, support poradí 🙂

  6. Jirka napsal:

    Díky. Mergado mě právě napadlo jako první, pro ořezání velikosti feedu. Asi tedy vyzkouším na 30 dní a uvidím, jestli se mi to bude vyplácet 🙂
    Jinak to bude určitě tou velikostí. Zkusil jsem vzít jeden menší feed z mého eshopu a tam se problém neprojevil.

  7. Martin napsal:

    Dobrý den, řešili jste někdo nastavení WP All Import a češtinu? Importu funguji dobře jen to nahradí naši specifickou diakritiku kostičkami.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Zdravím,

      narovinu s takovým problémem jsem se ani jednou nesetkal. A to jsem importoval už stovky xml feedů – hlavně v češtině právě. Bude to v nastavení nějaké jazykové sady – není to spíše problém fontu vašeho webu?

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: