NÁVOD: Jak jsem vytvořil affiliate katalog MMP (1. díl) Jak na doménu, vhodný hosting a https

Chci vám ukázat, jak jsem stavěl vzorový affiliate hybridní katalog/magazín MiniMaxiPes.cz. Dnes začneme dost od podlahy, takže zkušenější affiliate partnery moc nového naučím (o to více se to vyrovná v pozdějších fázích návodu z MMP).

Podčásti:

Základy při stavění affiliate katalogu / magazínu

Pro umístění svého zamýšleného webu potřebujete mít doménové jméno/doménu (například nejlepsigranule.cz, …) a hosting, neboli prostor, kam nahrajete své webové stránky. Díky této kombinaci bude váš web veřejně přístupný na internetu.

Doména

Nejjednodušší je mít doménu na stejném místě, jako hosting (takže můžete mít všechno například u Wedos.cz), ale já už mám ze své zkušenosti domény oddělené. Ty mám vždy registrované u Subreg.cz a k hostingům je napojuji přes DNS záznamy.

Důvod je jednoduchý – Subreg se specializuje na profesionály, kteří mají desítky domén (mám jich více než 100) a ulehčuje jim jejich správu, úpravy, registaci, přesměrování, …. Takže mi Subreg citelně šetří čas při správě domén. Ale není nic špatného, když budete mít doménu registrovanou přímo u hostingu.

Nová doména

Jsou 2 směry:

  • zohledníte klíčové spojení z vyhledávání,
  • půjdete cestou brandovatelnosti.

První cesta vám může malilinkato (a bude to čím dál méně) pomoci v zobrazování na vyšších pozicích ve vyhledávačích (na Seznam to prý funguje, … sám mám spíše brandovky, tak nemůžu poradit). Ale do budoucna se bude těžko budovat brand na doméně typugranule-brit-ihned-ke-koupi.cz. A hlavně můžete mít problém kvůli používání brandu některé ze značek (zde třeba výrobce krmiv Brit).

Druhý směr je mi bližší, protože doména vypadá více k světu, je zapamatovatelnější a v budoucnu, kdyby web vyrostl, půjde lépe odlišit od konkurence, jednodušeji prodat, …

TIP: Zvažte kombinaci těchto 2 směrů: udělejte například hafgranule.cz (u webu, který se bude specializoat jen a jen na granule), nebo alikovyobojky.cz, …

Expirovaná doména

Lehké urychlení startu vašeho webu docílíte tím, že budete mít doménu s historií. Buď koupíte už hotový web, který už nějakou dobu běží (ideálně roky) a je tematický k našemu affiliate programu (nejlépe magazín o psech, fórum, blog, …) a na něm budete stavět náš katalog. Nebo odchytnete/koupíte tzv. expirovanou doménu. To je doména, na které web běžel dříve, ale původní majitel ji neprodloužil a spadla do expirace. Takové domény sleduje, sdružuje a umožňuje objednávat třeba server Daukce.cz.

TIP: prohledávejte databázi na Daukci přes hledání klíčových slov typu: pes, psi, krmivo, obojky, pelisky, dog, … urychlíte nalezení tematické domény pro náš affiliate program.

Já jsem pro stavbu MiniMaxiPes.cz použil právě expirovanou doménu z Daukce. Vytvořil jsem si nejdříve seznam tematických domén, které budou brzy expirovat a projel jsem jednu po druhé (na den máte jen pár pokusů ve free verzi) přes nástroje Majestic.com či Ahrefs.com – zajímalo mě, kolik mají domény odkazů, z jakých zdrojů a jaké kvality.

Hosting

Pro většinu webů, které nejsou nijak technologicky náročné, používám:

Pokud nemáte své vlastní ozkoušené webhostingy, zkuste klidně jeden z mých ozkoušených. Na weby malého rozsahu plnohodnotně stačí. I na „pouhém“ Wedosu mi běží web s 15k denními návštěvníky a problémy s ním nejsou 🙂

TIP: použijte u Wedosu kupon W50A a ušetříte z 1. objednávky 50 %.

Je to sice pár set korun, ale za těch můžete mít už 3 NS textu navíc. Pro začátek proč ne. Plus u produktových katalogů nenarazíte na to, že musíte kvůli zabranému prostoru obrázky přikupovat vyšší tarif.

U Wedosu právě běží MiniMaxiPes.cz a rychlost není špatná – ač se vždy dá zlepšovat a zlepšovat 🙂

Https/SSL

Dnešní rychlo-návod na stavbu úspěšného affiliate webu zakončením doporučením pro nasazení https certifikátu. Ten vám v jednoduchosti zajistí, že v řádku prohlížeče budete mít vedle adresy svého webu pěkný zelený obdélníček se zámečkem a textem Zabezpečeno.

Je to sice drobnost, ale pro SEO a rychlost webu má certifikát smysl (urychluje web ne díky certifikátu samotném, ale díky tomu, že https je podmínkou pro zapnutí protokolu http/2 – třeba Wedos ho podporuje – a ten citelně nakopne stránky :))

TIP: Naprosto vám stačí bezplatný certifikát Lets Encrypt – podporuje ho každý lepší hosting a nasazení je brnkačka = případně všichni mají pro jeho nasazení návody, nebo vám poradím i já.

Můj to-do list pro nasazení https na WordPress

Vyloženě pomůže jen zkušenějším partnerům:

  1. objednání certifikátu / SNI
  2. změna adresy ve WordPressu v části názevodmény.cz/wp-admin/options-general.php
  3. doplnění kódu do .htaccess* na FTP
  4. doplnění kódu do WP config** na FTP
  5. projet celý web Search and Replace nástrojem z https://interconnectit.com
  6. zkontrolovat widgety, patičky, zdrojové obrázky bannerů, …
  7. upravit adresu v https://analytics.google.com/analytics/web/
  8. zkontrolovat https://www.google.com/webmasters/tools/googlebot-fetch
  9. vložit web jako nový do https://www.google.com/webmasters/tools/
  10. zkontrolovat přes https://search.seznam.cz/kontrolni-formular
  11. přidat do https://search.seznam.cz/pridej-stranku
  12. přidat do https://reporter.seznam.cz/wm/

Ověřené kódy pro https přesměrování:

*
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

**
define(‚FORCE_SSL_ADMIN‘, true);

Co jste se dnes dozvěděli?

V kostce jak vybrat tematickou doménu, které hostingy mám ozkoušené a jestli má pro vás přínos certifikát https.

Příště vám ukážu, proč jsem vybral pro MiniMaxiPes.cz WordPress jako redakční systém a jak jsem vybíral design/šablonu, aby byl co nejpoužitelnější pro magazíno-katalog.

5/5 - (3 hlasů)

4 komentářů ke článku “NÁVOD: Jak jsem vytvořil affiliate katalog MMP (1. díl) Jak na doménu, vhodný hosting a https”

  1. Libor napsal:

    Čau, není možné se u wedosu dostat do administrace a zaškrnout si možnost https… ten tvůj návod nevypadá, že je easy :/ 😀

  2. […] hybridní affiliate katalog/blog MiniMaxiPes.cz. V dřívějších dílech jsme probrali výběr vhodné domény i hosting, jaký systém pro web jsem vybral, jaké doplňkové pluginy ho oživily, samotný xml feed, jeho […]

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: