NÁVOD: Jak jsem vytvořil affiliate katalog MMP (4. díl) Importování XML feedu

Základem každého katalogu je logicky jeho produktová část – produkty, kategorie a tematické štítky = to je základní srdce. Před lety byste mohli takový katalog stavět ručně, ale díky nutné produktové aktualizaci byste se z toho zbláznili = vyzkoušeno za vás, opravdu to zábava není.

Dnes už díky skvělým technologiím na dosah ruky nemusíte končit v rukou psychiatrů. Stačí si za pár tisíc koupit hotový skript, který za vás vše vyřeší.

Jaký importovací nástroj použít pro WP?

Z mé zkušenosti je nejlepší pro WordPress importovací plugin WP All Import.

Affiliate program nemají (bohužel), jinak bych už byl milionářem za tolik doporučení pro koupení tohoto skriptu. Affil nedávají, protože jsou vlastně jediní na trhu, tak je zbytečné se o díl marže dělit. Chápu je, ale štve mě to 🙂

Nestačí nám základní plugin

Pro naši potřebu je ideální dokoupit k základnímu WPAI ještě doplňky Woocommerce Add-on a Link Cloaking Add-on. Jeden umí propojit importér s Woocommercem a druhý skrývá affiliate odkazy na cílový e-shop. Ten první je nutný pro katalog, ten druhý je jen perlička, která je hodně užitečná.

Celek v balíčku stojí 199 dolarů. A hlavně – jednorázově! Žádné měsíční či roční fee, prostě jednou vypláznete cca 5000 Kč a máte doma skvělý importér. Mě se zaplatil do 14 dní od zaplacení (a to jsem se s ním týden učil a až pak ho poprvé nasadil na ostrém webu).

Cenu za skript si časem rozložíte mezi vícero webů, takže nakonec je to zanedbatelná částka oproti benefitům a výdělkům, které vám přinese.

A teď co budeme importovat?

Vše o XML feedech najdete popsané v detailu dané affil kampaně. Feedy pro jednotlivé e-shopy mohou být připravené jak v vlastním stylu, tak v Heuréka feedu – takže své si většinou najdou asi všichni.

Jak základně naimportovat xml feed na katalog

Foto návod

Textový návod

  • Vyberte si vhodný XML feed z našeho seznamu (viz odkaz níže).
  • V administraci vašeho webu vyberte v bočním panelu sekci All Import a New Import.
  • Url XML feedu zkopírujte do střední možnosti Download from URL.
  • Počkejte, než se feed nahraje a dole vyberte možnost New item a dále v roletce Woocommerce products.
  • V dalším kroku si v levém sloupci najděte položku Shopitem – ta obsahuje celý detail produktu se všemi daty co potřebujeme.
  • V dolní sekci (fitr) si můžete navolit, které produkty chcete importovat – dle kategorií, popisku, titulku, dle vaší šikovnosti a libosti.
  • V dalším editoru (tentokrát detailu produktu) máte v levé části editor a v pravé všechny data z vašeho xml feedu (pro zjednodušení natažené jen z 1 produktu). Z pravé části můžete jendoduše přetažením (drag & drop) přesouvat proměné na jejich správné místo – název produktu do titulku, popisek do popisku apod.
  • Pod editorem příspěvku je klíčová část pro náš katalog – v sekci Woocommerce (to je právě doplňkový placený plugin) zaškrtněte možnost External/Affiliate product – tím uděláte z e-shopu čistý katalog. A znovu doplňte proměné zprava – a to URL a cenu produktu.
  • Přetažením proměných z pravé části do levé postupujte i u Images (obrázků) a hlavně u Taxonomies, Categoris, Tags (kategorií a štítků), kam doplníte proměnou {CATEGORYTEXT[1]}.
  • Nakonec dole nezapomeňte vaše nastavení importu uložit, abyste se k němu mohli kdykoliv vrátit a upravit ho případně.
  • V dalším kroku (již 4.) klikněte na možnost Auto-detect pro vygenerování unikátního identifikátoru jednotlivých produktů (jinak by se vám přepisovaly při další aktualizaci.
  • A už vám zbývá jen spustit import přes Confirm & Run Import.

Aktualizace XML feedu díky cronu

Import proběhne (dle počtu produktů) ve vašem prohlížeči, takže nevypínejte prohlížeč a ani počítač 🙂 Příští importy/aktualizace naštěstí už pojedou na pozadí díky cron skriptu, který vám pomůžu nastavit teď.

Každý hosting má možnosti nastavování Cron skriptu jinak, takže vždy pohledejte v nápovědách svého hostingu. Zapnutí cronu není nic náročního, zpravidla jen zkopírujete url z WPAI pluginu z sekce Manage Imports a Cron scheduling.

Importový cron má vždy 2 části: spouštěč (trigger) a importér (execution). První skript neboli spouštěč doporučuji zapínat aspoň 1x za 24 hodin, ten druhý je ideální mít spuštění co nejčastěji, placený doplněk u Wedosu umožňuje například co 5 vteřin. Díky tomu se vám urychlí aktualizace importu.

Jak vaše importování ještě zlepšit?

Nemá smysl opakovat postupy z jiných návodů, rovnou vás na ně odkážu, protože jsou opravdu skvělé a jdou do hloubky práce s WPAI skriptem.

5/5 - (2 hlasů)

4 komentářů ke článku “NÁVOD: Jak jsem vytvořil affiliate katalog MMP (4. díl) Importování XML feedu”

  1. Michal napsal:

    čau, nějak nerozumím tomu, když udělám import xml feedu, jak potom jednotlivé produkty zobrazím v katalogu ?? kde mám ještě co nastavit?

    dík

    • Ondřej Martinek napsal:

      Ahoj, to už záleží na tom, kam ty produkty importuje – pokud do příspěvků (prasárna, ale někde stačí), tak se objeví hned v každé šabloně.

      Mnohem lepší je importovat do WOO produktů a na to musí být šablona WP připravená. Ty si pak zvolíš jako vstupní hlavní stránku tu, která má od WOO pluginu v názvu příznak – Obchod. Tam jsou všechny produkty připsané. Nebo si v záložce Produkty v adminu najdeš nejzajímavější kategorii a tu si dáš jako hlavní stránku a zbytek vhodně prolinkuješ.

      Klíčem je mít šablonu, která má WOO správně implementované – rovnou se tím ale chlubí na on-line tržištích či depozitářích = je jich hromady.

  2. Martin napsal:

    Dobrý den,

    narazil jsem na Váš článek ohledně importu xml feedu přes WP ALL IMPORT. Mám jednu otázku. Na konci kde vysvětlujete CRONy máte napsáno že importér (execution) můžete u wedosu zapínat co 5s. Není tím myšleno spíš minut? CRON+ u wedosu lze zapnout nejdříve po 5 minutách.

    Ptám se proto, že jsem si zaplatil EasyCron, u kterého to lze zapnout po 1 minutě (WP ALL IMPORT ho i doporučují) ale mám tam menší problém. Sice mám úspěšných více jak 89743 volání cronu ale také 304 nepovedených. Nevím zda to číslo převyšuje ty nepovedené a import to tedy nijak neovlivní a nebo jestli tedy stačí volat po 5 minutách a mám tedy přejít k wedosu.

    Wedos má totiž nějaké IP adresy (easycronu) black listované a proto mám cca 304 volání neúspěšných ale zase jak jsem psal více jak 89743 (každou minutu) dokončených.

    Mohu Vás tedy touto formou poprosit o názor/radu?

    PS: Váš návod velmi oceňuji a moc mi pomohl takže děkuji 🙂

    Pěkný den, Martin.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Hezký den, máte pravdu – není to 5s, to je i krátký čas na nějakou realizaci části importu. Je to https://www.wedos.cz/webhosting/cron. Já narovinu používám vždy nativní crony od samotných hostingů a neměl jsem s nimi nikdy problém, ale vím, že samotný WPAI má vlastní nativní službu na crony – když už bych nějakou používal, tak tu, když je přímo od nich integrovaná v appce/službě/pluginu.

      Ty nepovedené by neměly nic špatného způsobit, protože předpokládám, že to nebyly poslední volání, takže vám chybí část produktů, ale v průběhu velkého importu postupně naskákaly. Což se dá zjistit porovnáním počtů produktů v XML. vs počtů importovaných produktů.

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: