Minimalismus v životě a práci

Dnes trochu přeskočím odůvodnění, proč jsem se delší dobu blogu nevěnoval – ač v affilatu a copy jsem makal jak ďas, byl jsem na mnoha srazech a setkáních s affiláky, vzdělával jsem se a neustále se toho hromadu dělo. O tom vám řeknu příště.

Dnes jeden osobní článek o minimalismu. V podobném duchu psal minulý rok Maigi, ale nedokázal jsem jeho text dohledat. Bohužel.

Zpět ke mně. Poslední dva roky mám vlastní byt, který jsem si zařizoval po svém… A to takovým stylem, že nové návštěvy se mě ptají, jestli mě někdo nevykradl.

CO vlastně k životu potřebujete?

Co k životu potřebuju? Postel, židli a stůl s počítačem, skříň na věci… K tomu samozřejmě kuchyni, koupelnu a záchod… Jenže všude mám minimum věcí. Nepotřebuji zbytné věci jako dekorace (raději mám knihy jako artefakty), další nábytek, televizi a spoustu zbytečností, které využiji 1x v životě.

Díky tomu, že jsem si po přistěhování začal sám prát, věšet a žehlit, zjistil jsem, jakou hromadu věcí mám. Velká trika, nesedící kalhoty, zničené košile. Jen balast, který nevyužiji. Dal jsem je do velkého pytle a… charita měla jistě z toho radost. A takhle pokračuji dál. Čas od čas mám velký uklízecí den… A třídím a vyhazuji.

A současně s tím si dost rozmýšlím, co si nového koupím. Potřebuji to? Využiji to dostatečně častokrát? Pokud ne, kašlu na to.

Minimalismus v podnikání

A minimalistický styl se snažím v posledních měsících aplikovat i na své podnikání. Zde kromě zbytnosti zapracovávám jeden klíčový aspekt „přináší mi to hodnotu/baví mě to“. Přišel jsem na to, že klientská práce (copy) mě spíše vysává a už mě tolik nebaví.

A ve své podstatě mě omezuje… Můžu sice jako člověk na volné noze pracovat odkudkoliv na světě (stačí mi jen notebook, občas zásuvka a wi-fi), ale nevyužívám to… Jsem stále „uvázán“ v Hradci. A přišel jsem na to, že jsem zde uvázán spíše jen myšlenkově, než reálně.

Čemu se budu věnovat?

Affiliatu (brzo snad odhladím jeden skvělý projekt, kterému v podobě affiliate manažera budu pomáhat růst) a troše textů pro vybrané klienty – to mě živí, a ještě k tomu neskutečně baví.

S odstřihávám zbytečných věcí (a nově i myšlenek) jsem tedy revidoval i své smýšlení o podnikání. Chci více pohybu, života a poznávání. Když vše vyjde, v říjnu budu na celý měsíc v Paříži… A velice pravděpodobně nikdo z mých spolupracovníků nepozná rozdíl. Jen já budu šťastnější

Odstřihávejte co můžete

Pokud máte co odstřihnout a výrazně vás to neomezí, tak to udělejte. Co získáte? Na začátku možná prázdnější šatník, pak více prostoru na život ve svém bytě… Časem možná VOLNOST, kdy budete mít na „chleba a vodu“ (a šampaňské případně) a zároveň budete si užívat s přáteli v zahraničí – třeba na akcích digitálních nomádů. Nebo jen sami v zahraničí jako F. Szabó… Je to jen na vás. Já svou cestu našel – co vy?

Ohodnoťte článek: post

2 komentářů ke článku “Minimalismus v životě a práci”

  1. dysm. napsal:

    No on ten bytový minimalismus skončí v momentě, kdy si tam nastěhuješ nějakou dcérenku ;-). Jinak je pravda, že se člověk obklopuje celou řadou krámů.

    • Ondřej Martinek napsal:

      Dcérenku tu už mám rok 🙂 a ještě to vydrželo – ale rozhodně sem vnáší ženský element, který by chtěl zdobit:) Ale prý není ani poznat, že tu bydlí.

Přidejte komentář

Kliknutím na tlačítko PŘIDAT KOMENTÁŘ udělujete
souhlas se zpracováním osobních údajů.
Pošlete tento článek e-mailem: